Extrém hőhullám sújtja Görögországot

Kálimnosz szigetén még hajnalban is 32,7 fokot mértek.

Hosszan tartó, extrém hőhullám sújtja Görögországot, több helyen jóval 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek, és a meleg várhatóan kitart a hétvégén, sőt a jövő héten végig a mediterrán országban. A napok óta tartó forróság után jövő héten az előrejelzések szerint 46 Celsius-fok lehet a napi csúcshőmérséklet Görögország több pontján. Rodosz szigetén kedden 44 fok lehet.

Kálimnosz szigetén, az Égei-tenger déli részén rendkívül meleg volt a csütörtök hajnal. A legalacsonyabb hőmérséklet 24 óra alatt 32,7 fok volt, ami a valaha mért legmelegebb reggel egész Görögországban és Európa legmagasabb júliusi minimum-hőmérsékleti rekordjától is csak fél fokkal maradt el – írja az Időkép. 

A görög polgári védelem válságtanácskozást tartott, amelyet követően péntek este hőségriadót hirdettek. Sok településen klimatizált helyeket nyitottak meg azok számára, akiknek nincs otthon légkondicionáló berendezése. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a szabadban végzett munkát, amennyire csak lehet, a minimumra kell szorítani. Az orvosok arra intették az embereket, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, ne igyanak alkoholt, és viseljenek szellős öltözéket. Egyes előrejelzések szerint ez a veszélyes hőség akár még további két héten át is sújthatja Görögországot.

 

Azt tudtátok, hogy a Hévízi-tó unikumnak számít? Ismét látogatható a Balaton ikonikus kilátója is? Érdemes errefelé is túrázni!

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)