Évek óta nem volt ekkor erdőirtás a brazil szavannán

Aggasztja a brazil ökológusokat, hogy évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán, a Cerrado nevű füves-fás-erdős vidéken, a világ legsokszínűbb élővilágú szavannáján - írja az MTI.

Egy év alatt 8 százalékkal nagyobbra, 8531 négyzetkilométerre nőtt az erdőirott terület az Amazóniától délre fekvő, több állam területén elnyúló régióban, a világ egyik legnagyobb szavannáján. A Cerradót “fejtetőre állított erdőnek” is nevezik, mert a területén honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék a szezonális aszályokat és futótüzeket. A hagyományosan jelentős karbonelnyelőnek számító vidék növényzetének elégetése karbonkibocsátóvá teszi a régiót.

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa “rendkívül aggasztónak” nevezte a friss adatokat. Az erdőirtás növekedése azért is aggasztja a környezetvédőket, mert az 1970-es évek óta a Cerrado természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés (főleg szójatermelés) és állattartás céljából. A brazil szójamezők több mint fele a szavannás vidéken található.

A Földön kevés másik hely alakult át ilyen gyors ütemben – hívta fel a figyelmet Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa. A kutató szerint a brazil szavannán rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növény- és állatfajokat, és sok faj valószínűleg még az előtt kipusztul, hogy megismerhettük volna.

-50 fokban szilvesztereztek a világ leghidegebb falujában. Ez a világ legmagasabban fekvő autózható útja.