Ettől a magyar kastélytól a hideg is kiráz

Nem éppen éli már a fénykorát.

A mátyásdombi Lonkai-kastély

1880-ban Lonkai Ármin vette bérbe a  Festetics család feketepusztai birtokát, ami virágzó mintagazdasággá vált.

A barokkos stílusjegyeket hordozó Lonkai-kastélyt 1902-ben építette, de a területen ebben az időszakban épült még gőzmalom, két mezőgazdasági szeszgyár, templom, iskola, valamint gazdasági vasút is.

Az építkezésről nem sok adat maradt fenn, ezért csak a stílusjegyekből és a térképekből kaphatunk némi információt. Ezekből tudható, hogy a kisméretű kastély kialakításával – bár néhány évvel megkésve – a kor divatjához próbált igazodni. Az egyemeletes épület téglalap alaprajzú, tömegének jellegzetességét a bal sarkához rézsűsen hozzáépített saroktorony adja, amelyet kupola koronáz. Az eklektikus formajegyeken túl a századforduló szecessziós világának néhány apró részlete is visszaköszön, de összességében inkább a barokk kastélyok hangulatát idézi az épület díszítése.

Lonkai Ármin 1924-ban halt meg, fiai még 1938-ig gazdálkodtak a birtokon. 1945-ben a kastélyt államosították, később kultúrház, illetve mozi üzemelt benne, majd bőrüzemmé alakították át.

A nyolcvanas évek elején a Fővárosi Kézműipari Vállalat tulajdonába került, az ezredfordulóig varrodaként funkcionált. A 670 m²-es, kétszintes, 14 szobás épület és a hozzá tartozó 4300 m²-es park azóta elhagyatottan áll, évek óta eladó. Az ingatlanért jelenleg 48,8 millió forintot kérnek, amire egy alapos felújítás ráfér.

 

Erre figyelj, ha Ausztriába indulsz kocsival. 81 méteres Magyarország legnagyobb lakóháza.

(Fotó: kastelyok.hu, youtube)