Tudod, miért van olyan fantasztikus illata az esőnek?

Sokak szerint a világ egyik legjobb illata az a finom, megfoghatatlan valami, amit eső közben és után érzünk. Na de mi okozza?

Az esőillat annyira valós és fontos jelenség, hogy saját, tudományos neve is van: úgy hívják, petrichor. Ez két görög kifejezésből, a petrosból (kő), és az ichorból (az istenek vére) tevődik össze, melyet ausztrál kutatók ötlöttek ki.

Az esőillatot egészen a hatvanas évekig nem vizsgálta senki komolyan: ekkor jöttek az említett ausztrál kutatók, akik a jelenséget vizsgálva arra jutottak, hogy a petrichor nem a vízből jön, hanem a földből, ahonnan a rá hulló vízcseppek szabadítják fel.

A földbe az illat két forrásból kerül: az egyik egy olaj, amit száraz időben választanak ki a növények és azt a célt szolgálja, hogy gátolja a magvak kicsírázását. A másik forrás a geozmin nevű anyag, ami a frissen szántott talaj és az eső szagát, valamint az ivóvíz és bizonyos élelmiszerek mellékízét adó vegyület. A geozmin megtalálható a kukoricában, a sárga és erősszagú őzlábgombában, de a cékla földszerű aromáját is ez a vegyület okozza. Az emberi orr különösen érzékeny a geozmin illatára, hihetetlenül kis koncentrációban is képesek vagyunk észlelni.

És mi történik mindezekkel, mikor esik az eső? Amikor elkezd esni az eső, az esőcseppek kioldják a talajból ezt a két anyagot, és miniatűr légbuborékok formájában szétterítik a levegőben.

Ehhez társul még az ózon jellegzetes, szúrós illata, ami elektromos kisülésekkel kerül villámláskor az esőbe és kis mennyiségben szintén benne van az esőillatban, és mivel korábban már elér az orrunkig, igazából az ózon illatától lesz “vihar lesz” érzésünk.

Kutatók szerint egyébként evolúciós okai vannak annak, hogy szinte kivétel nélkül mindannyian szeretjük az eső illatát: őseink túlélése évezredekig függött az esőtől, ezért az esővel járó illatot azóta is összekapcsoljuk a vele járó pozitív élménnyel.

(Forrás: Index, Wikipédia, fotók: Unsplash)