Erdély Holt-tengerének is nevezik a világ legnagyobb heliotermikus tavát

A szovátai Medve-tó Erdély páratlan természeti kincse.

Erdély páratlan természeti kincse a fenyvesekkel körülölelt Medve-tó, ami gyógyhatásáról is ismert. 2019-ben pedig hivatalosan is elismerték, hogy ez a világ legnagyobb heliotermikus tava.

A különleges, 4 hektáron elterülő Medve-tó (románul Lacul Ursu) Maros megyében, Szovátán található. A város a Székely-Sóvidék központja, sószikláiról és sóstavairól ismert, európai hírű üdülőhely. A környéken pihenni vágyók számára Szováta legnagyobb tava, a Medve-tó az egyik legvonzóbb célpont.

A tó 1875-ben jött létre, amikor a heves esőzéseknek köszönhetően beszakadt a sóhegy, és az így kialakuló medencében lassanként összegyűlt a patakok vize. A tavat eleinte Illyés-tónak nevezték, Sófalvi Illyés Lajos földbirtokos után, aki sokat tett a város fejlesztéséért, és felismerte a tóban rejlő turisztikai lehetőségeket is. 1910 után már leginkább Medve-tóként hivatkoztak a vízre, mert alakjában kiterített medvebőrre hasonlít.

Kialakulásakor a tó vize gyakran elérte a 70 Celsius-fokot is, ez viszont napjainkban már nem jellemző, általában 30-40 fokos.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: pixabay, Getty Images)