Érdekességek a világ legkisebb területű köztársaságáról, San Marinóról

San Marino megnyitja kapuit a turisták előtt, ennek apropóján igazi érdekességeket mondunk a miniköztársaságról.

Miért éppen San Marino? Mert minden szeglete igazán kalandos!

San Marino, teljes nevén a San Marino Köztársaság a világ legkisebb országainak egyike. Dél-Európában helyezkedik el, Olaszország teljesen körülöleli. A világ legrégebben fennálló, egyben legkisebb területű köztársasága.

San Marino az országnak, és annak fővárosának is a neve. Az azonos nevű, a Monte Titano 749 méter magas csúcsán fekvő San Marino város az, ami leginkább érdeklődésre tart számot a miniállamban, és amely, a Monte Titanóval együtt a világörökség része. Ennek a résznek a területe mindössze 7 km2.

Bár San Marino hivatalosan nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján használhatja az eurót saját pénznemeként, és joga van saját euróérméket verni. Az euró bevezetése előtt a San Marinó-i lírát használták, amely lényegében az olasz lírával megegyező pénz volt. A San Marinó-i euróérmék alacsony példányszámuk miatt, ahogy korábban a San Marinó-i lírával is volt, az érmegyűjtők kedvencei közé tartoznak.

TIPP: A szuvenír vásárlás mellett érdemes időt szakítani San Marino gasztronómiájára is. Különleges helyi tésztaételnek számít a piada és a juhsajtos kukoricakása.
  • A legfontosabb egyházi épület a San Marino bazilika, ahol az alapító Szent Marinusz ereklyéit őrzik.
  • A főtéren található Kormányzói Palota díszes termeit is érdemes megnézni. Különösen népszerű helyi látványosságnak számít a díszőrségváltás.
  • Nagyon szép kilátás nyílik a sziklás Titán hegy csúcsán épült 11. és 13. századi erődítményekből a környező szépséges tájra.
  • A Borgo Maggiore negyedben lévő Bélyeg ill. Garibaldi Múzeumot is nagyon sokan látogatják.
  • Aki teheti, nézze meg a félévenkénti államfő választáshoz kapcsolódó beiktatási ünnepséget április 1-jén vagy október 1-jén, amikor a helyiek középkori ruhákban öltözve ünneplik meg a jeles eseményt.

 

Mutatunk egynapos kirándulási tippeket is, de nemcsak külföldön, itthon is vannak kivételes helyek, mint például Hollókő.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Getty Images)