Ennek a csodaszép balatoni romtemplomnak minden köve a múltról mesél

A Balaton tágabb környéke bővelkedik templomromokban, amelyek sokszor elhagyatottan állnak. Meghozzuk a kedved egy kis kirándulásra. Eredjetek a történelem nyomába.

Fedezzétek fel a Balaton-környéki romtemplomokat.

Taliándörögd – Szent András templomrom

Az egyhajós, román stílusú templomot a Dörögdi-család építtette a XIII. században. Szent András tiszteletére szentelték fel. A templom egy, még az Árpád-korban épült templom nyomaira épült fel. A templomot Dörögdi Miklós esztergomi érsek, egri püspök építtette át 1347 körül gót-stílusban úgy, hogy a román alapfalakat meghagyta.

Alsó- és Felső-Dörögdöt, a Balaton-Felvidék nagy részével együtt 1548-ban elpusztították a törökök. Csak a szentélye és sekrestyéje maradt fenn

 

Az épület legérdekesebb maradványai a freskók. A szentély falait részekre osztották és mindegyikben más-más bibliai jelenetet ábrázoltak. Minden részen látható egy bizánci stílusú glóriával övezett fej. A freskók valószínűleg a veszprémi Gizella-kápolnában található festményekkel egy időben készültek.

A 2000-es évek elején megerősítették a rossz állapotban lévő, életveszélyes falakat, így az épületmaradvány biztonságosabbá vált az érdeklődők számára.

 

Furcsa szigetre bukkantak a Google Térképen. Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Nyitókép: szallas.hu)