Engedd, hogy elraboljon a Balaton: a legizgalmasabb helyek a tó északi partján

Ha a Balaton északi partját veszitek célba, akkor a következő helyeket ne hagyjátok ki!

A Balatonon rengeteg látnivaló van, így adunk pár tippet, mi mindent érdemes körbejárni az északi parton.

Szigligeti vár

750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül, csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

Megújult, felújított vár várja az érdeklődőket.

Tihany

Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táji és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten. Híres, még ma is meglévő nevezetessége a helynek a tihanyi visszhang vagy echo, amely a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között keletkezett akkor, amikor még épületek a hang szabad oda-vissza terjedését nem gátolták.

Keszthely

Keszthelyről sokaknak a Festetics-kastély jut eszébe. Nem csoda, hogy ez Magyarország leglátogatottabb kastélya, ahol a gazdagon berendezett termekben 6 állandó kiállítás vár. Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása is itt található, amit a gyerekek is imádnak, de említhetjük még a vadászati múzeumot is, ahol 200 vadfaj trófeáit csodálhatjuk meg.

Balatonfüred

A Balaton északi partjának fővárosa”, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország hatodik legnépszerűbb települése. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Jelentős vitorláskikötő. A legnépszerűbb látnivaló a híres Tagore sétány, ami a Nobel-díjas hindu költőről kapta a nevét. Őt az 1920-as években ápolták itt szanatóriumban, és a sikeres gyógyulás örömére fát ültetett. Csaknem egy kilométer hosszan sétálhatunk a fasorok között, a vízparton.

Badacsonytomaj és pincészetei

A legminőségibb balatoni borok jó része a Badacsony szőlővidékeiről származik, és ennek megfelelően Badacsonytomajon nagy hagyománya van a klasszikus badacsonyi vendéglátásnak. A Folly Arborétum és Borászat pedig különleges cédrusokkal, ciprusokkal, panorámával és persze borkóstolóval vár.

Milyen településekkel egészítenétek még ki a listát?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia, szallas.hu)

(Fotó:  unsplash)