Energiahatékony otthonok szellőztető rendszer megoldásai

A legújabb energetikai szabályozásoknak megfelelően csak a közel nulla energiaigényű otthonok kaphatnak használatbavételi engedélyt, ennek megfelelően szellőztető berendezések beépítése is indokolt az energiahatékonyság jegyében.

Bár a rendelet nem teszi egyértelművé, és akár a központi elszívás is opció lehet, de a fenntarthatóság és az energiatakarékosság biztosítása mellett csak a hővisszanyerős szellőztető rendszer képes ezt nyújtani. 

Szellőztető rendszerek szükségessége

A megfelelő minőségű levegő a zárt terekben még nagyobb jelentőséggel bír, meghatározza nemcsak a hőérzetet, hanem hatással van a közérzetre, teljesítőképességre is. 

Évtizedekkel ezelőtt a lakások szellőzése természetes módon, a nyílászárók résein, tömítetlenségein, illetve a szellőzőkürtőkön keresztül volt megoldva, azonban a mai hőszigetelt ajtók és ablakok már nem biztosítanak elegendő légcserét. A hagyományos szellőztetéssel nemcsak nehezen biztosítható a jó levegő kellő mennyiségben, megfelelő páratartalommal, hanem a fűtés hatékonyságát is csökkenti, hőveszteséget okoz. A magas páratartalom és az annak okán megjelenő penész, valamint a feldúsuló CO2-szint hosszú távon egészségkárosodást is okozhat.

A szabályozható, automata szellőztető berendezések segítségével magas hatásfokkal, alacsony fogyasztással biztosítható a benti és a friss kinti levegő cseréje. A STIEBEL ELTRON szellőztető berendezéseivel kényelmesen, folyamatosan garantált otthonában a tiszta, friss levegő és a kellemes hőmérséklet.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek előnyei

A különböző hővisszanyerős szellőztető rendszerek akár meglévő épületekbe utólag is beépíthetők, így mindenki számára biztosíthatják a jó minőségű levegőt a belterekben. 

Az alábbi előnyöket kínálják:

  • csökkentik a fűtési költségeket
  • friss, oxigéndús levegőt biztosítanak
  • megszűrik a polleneket, allergéneket
  • megszüntetik a penészedést
  • szabályozzák a páratartalmat

A hővisszanyerős szellőztetők fajtái

A hővisszanyerős szellőztető rendszer működése alapvetően nem jár zajjal, hangosabb működés csak az ideiglenes jellegű, magas fokozatú üzemeltetéshez társul.

Két típusa ismert:

  • decentralizált rendszer: A decentralizált vagy egyhelyiséges hővisszanyerők az épületek külső falába kerülnek beépítésre, egyszerűen és gyorsan telepíthetők. Lakások, panziók, irodák, iskolák, vendéglátó egységek szellőzésére kínálnak megoldást.
  • központi szellőztető: A központi berendezések a legkorszerűbb technológiákat használva, energiahatékony módon tiszta és egészséges levegőt biztosítanak otthonában. Kezelésük egyszerű, ezáltal saját igényekre szabható. A szellőzőegység egy külön helyiségbe kerül, a levegő elosztása innen csatornákon keresztül megoldott.

A hővisszanyerős szellőztetők nagy előnye, hogy a helyiség jellege szerint tudják változtatni a levegőkezelés mértékét. Használatukkal akár 94%-os hővisszanyerés érhető el, csökkentik az üzemeltetési költségeket.

(Szponzorált tartalom)