Eltűnhet a Gyilkos-tó

A Székelyföld egyik legvonzóbb turisztikai attrakciójának számító tó medre hordalékkal töltődik fel.

Ötven év múlva teljesen eltűnhet a Gyilkos-tó, ha a beleömlő patakok által hozott hordalék a jelenlegi mértékben tölti fel a medrét – írja a Maszol.ro. A végzetes következményekkel járó folyamatot most az 1960-as években elkészült, de feladatát ma már el nem látó ülepítő gátrendszer újjáépítésével akadályoznák meg.

Az 1837-ben egy földcsuszamlás következtében keletkezett tó medre évente 4,88 cm hordalékkal töltődik fel, emberi beavatkozás nélkül 2080-ra teljesen eltűnik Székelyföld egyik legtöbb kirándulót vonzó turisztikai attrakciója.

A kialakult helyzet megoldásához szükséges anyagi források előteremtésének lehetőségeiről és a legfontosabb tennivalókról a napokban a helyszínen folytatott megbeszéléseket Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Ennek nyomán az a döntés született, hogy a kettőből az egyik gátat még ebben az évben kitakarítják.

A Gyilkos-tó problémája egyaránt érinti a vízügyi hatóságot, a Békás-Szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkot, amelynek területén található, illetve Gyergyószentmiklós városát, ahová közigazgatásilag Gyilkostó üdülőtelep tartozik.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)