Fotó: Immersive Frida Facebook

Élménykiállításon lesz látható Frida Kahlo és Diego Rivera művészete

2022 áprilisától ismét központi szerepet kap a mexikói származású Frida Kahlo munkássága és élettel teli, mégis oly fájdalmas művészete a világ számos kiállítóterében. A tengerentúlon és Angliában is interaktív, minden érzéket megdolgoztató élménykiállítások nyílnak, fókuszban Kahlóval és egy ízben örök szerelmével, Diego Riverával. A tárlatok hasonló elven működnek majd, mint az óriási sikerű Van Gogh Alive "Grand Experiences".

Viva la vida!

2018 — az év, amikor a rendhagyó életművű művész, Frida Kahlo páratlanul jól kidolgozott kiállítása a Magyar Nemzeti Galériába költözött. Rekordok dőltek, plusz látogatási időpontok nyíltak — mindenki látni akarta testközelből a 20. század egyik legfontosabb ikonjának szívbemarkoló képeit. A kiállítás tényleg igényesre és informatívra sikerült, még azok is kérdésekkel és további érdeklődést mutatva hagyták el a Várnegyedet, akik alapjáraton nem Frida rajongók. Mert Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón valóságos popkulturális ikon lett: a feminizmus, a kitartás, a szabadon szárnyaló alkotói szellem, a szabadság, a mexikói identitás hírnöke. Egy művész, aki mert szeretni, lázadni, szórakozni, pedig a sors egy életre ágynyugalomra intette volna.

Ma már más múzeumi élményre (is) vágyunk

Az említett négy évvel ezelőtti Budapestről induló utazó tárlat még többnyire klasszikus kiállításként működött. Több mint 30 Kahlo alkotást gyűjtöttek össze, hogy aztán az eredeti festményeket, grafikákat bemutathassák a nagyérdeműnek. A művészetfogyasztók azonban az ilyen hagyományos élményeken felül valami másra, valami extrára is vágynak.

Ezt remekül példázza a Vincent Van Gogh leghíresebb képeit és életét is bemutató a világot járó tárlat, de Yayoi Kusama Infinity Mirror Rooms kiállításaira is a mai napig előre kell foglalni – járványhelyzet ide vagy oda. Az emberek szeretik az unikális vizuális élményt, amikor egy-egy műalkotás szó szerint megelevenedik, és mindezt zene és narráció kíséri.

Két kiállítás, hasonló megoldások

Idén áprilistól indulva két egymástól különböző, de valamennyire mégis hasonlító kiállításról tudunk, ami Frida Kahlo látomásait, képeit, életútját mutatja majd be, közvetlenebb, maira hangolt formában. A Frida: Immersive Dream egyelőre csak a tengerentúl művészetkedvelőit csábítja majd és Boston, Chicago, Dallas, Los Angeles, Denver, Houston és Toronto városaiban lesz megtekinthető.

Szerencsére hozzánk jóval közelebb, Londonban is indul egy hasonló elveken alapuló program. Mexican Geniuses: Frida and Diego Immersive Experience címen. Az áprilisban debütáló interaktív tárlat mintegy 300 kivetített alkotással és “látomással” hívogat, a legfrissebb videomapping technológiák szerint. A pontos londoni helyszínt még nem jelentették be, de vélhetően egy tágas, nagyon magas belmagasságú, modern kiállítótérre esik a választásuk, ahol a legimpozánsabban mutathatják be a két géniuszt. Ugyanis ez a program Frida mellett alkotótársának és keserédes szerelmi tusájának, a már életében hírességnek számító Diego Riverának műveit is felsorakoztatja. A londoni kiállítás májusban Washingtonba is megérkezik.

Azzal kapcsolatban még nincsenek információink, hogy a Mexican Geniuses: Frida and Diego Immersive Experience Magyarországra látogat-e, de Londonban továbbra is megtekinthető a Van Gogh élmény, így lehet, hogy érdemes két legyet ütni egy csapásra!

Jegyvásárlás a londoni Mexican Geniuses: Frida and Diego Immersive kiállításra

Jegyvásárlás a londoni Van Gogh The Immersive Experience kiállításra 

Forrásaink voltak: grande-experiences.com, vangoghexpo.com, immersive-frida.com, feverup.com