Elkezdődött a Citadella megújítása, mutatjuk a látványterveket

A most kezdődött munkálatok több mint másfél éven át tartanak majd, a megújult Citadella 2023-tól lesz látogatható.

Az mindenképpen jó hír, hogy a zöldfelület a másfélszeresére, 20 000 négyzetméterre nő meg. Az erődfalon belül egy új, több mint 6000 négyzetméteres közpark létesül, melyben lesz egy tó és egy kávézó is. Több helyen új átjárók nyílnak, így az erőd nyitottabb, szabadabb és természetközelibb lesz. Létrejönnek új kilátóteraszok is, ahonnan igazán élvezet lesz megszemlélni a főváros panorámáját.

Az építkezés előkészítése a terület állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött. Előkerültek a föld alól római és török kori érmék, a 19. századi Csillagda alapjai, és egy Európában is ritkaságnak számító első világháborús légvédelmi ágyútalp. A leletek biztonságba helyezése után kezdődhettek meg az egykori erőd építési munkálatai.

A Várkapitányság közleménye szerint az erőd felújítása egy sok évtizedes adósság törlesztése. A Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A Citadella és közvetlen környezete kiemelt kormányzati beruházás keretében születik újjá a következő években.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Várkapitányság)

via