Fotó: Airbnb

Elhúzott az Airbnb: a klasszikus hotelek, panziók árai már sokszor kedvezőbbek

Hogy lehet az, hogy egy elméletileg közösségi élményt, közvetlenebb kapcsolódást, de nem feltétlenül hotel minőséget nyújtó, magánszemély által kezelt szálláshely karcosabb árat kér egy vendégéjszakáért, mint egy profi szálloda?

Vigyázz, kész, aludj a matracon!

2008-ban, startupként indult: három amerikai srác fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy felfújhatós matracot (air mattress — innen az “air” elnevezés) telepítenek a San Franciscó-i lakásuk nappalijába, hogy aztán szállásként, bed and breakfast opcióként hirdessék meg. Majd összetettek egy weboldalt, hogy mások is feltölthessék a magánszállásukat, ahol elérhető áron adnak kvártélyt és reggelit a fiatal, kisebb pénzű utazóknak. Ekkor 2008-at írtunk, mára pedig ott tartunk, hogy az Airbnb komolyan megszorongatta a szállodaipart.

Kereslet generálta kínálat, változó célok

Óriási húzóereje eleinte a nagyon kedvező árazásban rejlett, de a kereslet generálta a változó kínálatot is. A világ nagyvárosaitól kezdve az eldugott helyekig, mindenhol meg-megjelentek az először sima víkendház-minőségben teljesítő magánszállások, majd szépen kiépült egy dinamikusan fejlődő iparág. Az ingatlan mindig jó befektetés, ám a rövid időkre való szálláskölcsönzés talán még jobbnak bizonyult, hiszen egyhavi lakbért akár egy hét alatt össze lehet gyűjteni ezen a módon.

Elszaporodtak az Airbnb lakások, egyre többet és egyre színvonalasabbakat kínálnak. Már nem csak a remek lokáció a fontos, hanem a dizájn, az extrák is. Nem beszélve azokról a szállásokról, amik klasszikus módon elérhetetlenek lennének: például az úgynevezett tiny house-ok, erdő mélyén, tó szélén, messze a civilizációtól. Vagyis ilyen szempontból is meg több a lehetőségünk, nem vagyunk a szállodákra, panziókra utalva.

Első: a vendég

Amióta világ a világ, a szállásszolgáltatás igenis fontos iparág: utazóknak, dolgozóknak, áthaladóknak esszenciális — és ehhez szakértelemre, szívélyes személyiségre, szolgáltatások sorára van szükség, hogy a vendég jól érezze magát. Akár csak egy éjszakás pihenésen, akár hosszabb tartózkodáson. A szektor nem örül tehát a konkurenciának, a sokszor zöldfülű vendéglátók megjelenésének, az alacsonyabb árazásnak. Vitathatatlan, hogy mind a professzionális, mind a magánszállás-szolgáltatásnak megvannak az előnyei és hátrányai, és, hogy az elmúlt 10 évben kialakult a két tábor: a klasszikus szállodaiparra támaszkodók és a magánszállások kedvelői.

Covid: bedőlő turizmus, bezáró szállodák

A pandémia senkit sem kímélt, a turizmus úgy dőlt be, ahogyan egy hosszú dominólánc… erre soha senki sem számított. Lezárásokra, az utazás és a légiközlekedés leállására nem volt példa még, nagyon megsínylették a szállodák mindezt, a veszteség nehezen behozható. Sokan zártak be örökre, akár történelmi jelentőségű szállodák közül, az eladósodás is kopogtat egyeseknél, vannak városok, ahol a bedőlt szállodák helyén már elkezdődtek az átalakítások, és funkciót váltanak az épületek. Még akkor is, ha az élet kezd visszaállni a régi kerékvágáshoz hasonlóra, a turizmus komótosan, de fel fog tápászkodni. Jelenleg még járókerettel halad, de már látszódik a horizont.

Hotelek nyomott árakon, Airbnb közel sem

Viszont érdekes a magánszállások ébredése, ugyanis amíg a hotelek próbálják sokszor nyomott árral visszacsábítani a vendégeket, addig az Airbnb szállásainak ára folyton csak nő és nő. Nem elérte a szállodák árszabását, hanem sok esetben föléjük licitál, még a kevésbé népszerű desztinációkon is. Jelenleg megesik, hogy drágábban tudunk egy átlagos, különösebben nem is stílusos otthonban megszállni, mintha egy hotelszobát vennénk ki. (Az extrákra most nem térnénk ki, mert nagyon sokszor indokolt az árazás, ha annyira trendszetter, kiváló elhelyezkedésű lakásról beszélünk.)

Pro és kontra

Persze fontos, hogy a magánszállások kivételes főzési lehetőséggel csábítanak, ami kulcsfontosságú lehet, ha inkább magunk főznénk, mint éttermeznénk a pihenésünk alatt. Az Airbnb szállásoknak mégis általában az a legcsábítóbb oldala, hogy valami sokkal személyesebbet, az adott városhoz/néphez közelebbi élményt kapunk: nem egy steril szállodai forgóajtón lépünk ki reggel, hanem egyből egy szűk sikátorba érkezünk. Ha szerencsések vagyunk, a szállásadó rengeteg jó tippel lát el, ismerkedni is tudunk, közvetlenebb minden, mint egy recepción. Közben viszont általában nincs professzionális takarítás, ritka, hogy ellátás is járna az Airbnb szállásunk mellé és minden esetben előre kell fizetni, ráadásul 100%-os visszatérítés sincs, ha valamiért mégis le kellene mondanunk az utat.

Viszont az, amiért anno elindult ez a nagyszerű, innovatív szolgáltatás (olcsóbb és személyesebb szállás), már nem állja meg a helyét. Az árak felszökésével még az efféle vendégélményt jobban preferálók is háromszor meggondolják, hogy 4 csillagos szállodát választanak reggelivel, vagy egy átlagos lakást, jó esetben teafilteres és kávés bekészítéssel.