Elhagyott katonai megfigyelőtoronyból menő kilátó vált a Balatonnál

Egy újabb látványosság a Balaton környékén.

Egy közel három évtizede elhagyottan álló katonai megfigyelőtorony nyílik meg rövidesen a turisták előtt, hogy a Bakony és a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál a magasból is megcsodálhassák a vidéket – írja a Travelo a balatontipp.hu oldalára hivatkozva.

A torony valamikor a második világháború idején épült, de arról vita van, pontosak kik építették. Egy teória szerint a németek húzták fel, hogy a világháború végén kialakított szükségrepülőtér irányítótornya legyen, míg mások szerint a szovjet katonáknak köszönhető, akik gyakorlótéri “szemletoronynak” szánták, bár lőtér itt nem nagyon működhetett.

Az 1980-as, ’90-es években helikopterek és harci járművek mozgását gyakorolhatták a 77-es főúttól északra húzódó nagy füves területen, később már csak a magyar katonák használták, a ’90-es évek elején még egy ideiglenes táborhely is működött a torony közelében. A katonák helyét végül az enyészet vette át. A tornyot végül 2020-ban kezdték el felújítani, és várhatóan ezen a héten nyitja ki kapuit az érdeklődök előtt.

 

Azt tudtad, hogy elkészült a Balaton vécétérképe is? A legdrágább fagyi 900 forintba is kerülhet.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: balatontipp.hu)