Elhagyatott olimpiai helyszín: a szarajevói téli olimpia bobpályáját lövészároknak használták

A korábban élettel teli, ikonikus helyszínek régi fénye már a múlté.

Egy olimpia megrendezése az infrastruktúra fejlesztésével és szinte felfoghatatlan nagyságú anyagi ráfordítással jár. Kevés állam spórol az építkezéseken, ha az egész világ figyelmét felkeltő sporteseményről van szó, olimpiai falut, sportcsarnokokat húznak fel, és bár sokan mindezt jó, a későbbiekben is hasznosítható befektetésnek gondolják, számos példa van ennek éppen az ellenkezőjére. Ennek tökéletes példája a szarajevói helyszín is.

Az első kelet-európai téli olimpiát Jugoszlávia, azon belül Szarajevó rendezhette 1984-ben. A város a téli sportok és a turizmus fejlesztésének esélyét látta a lehetőségben, és egy sikeres, nemzetközileg méltatott, jól szervezett eseményt rendezett, ahol még a költségek sem szálltak el. Az épületek pusztulása az 1992-1995 között dúló, rengeteg áldozatot követelő boszniai háború miatt következett be.

A közel négy évig tartó ostrom alatt az egyes létesítmények lepusztultak, a jugoszláv háború idején a frontvonalban lévő bobpályát a szerbek lövészároknak használták.

A szarajevói téli olimpia ikonikus épülete az 1982-ben, a versenyzők elszállásolására az Igman-hegyen épült, ami a háború éveiben kegyetlen börtönné alakult, ahol még kivégzéseket is végrehajtottak. A szállodát és a hozzá tartozó egyéb létesítményeket, földeket többször próbálták már eladni, eddig sikertelenül.

Így fest a leengedett Tisza-tó. Országos kijárási tilalom lép érvénybe Ausztriában.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Getty Images)