Elérte az óceánt a lávafolyam La Palmán

Még tovább bonyolódik a helyzet, hiszen mérgező gázok szabadulhatnak fel.

Tíz nappal a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén található Cumbra Vieja tűzhányó kitörése után szerdára virradóra a lávafolyam elérte az óceánt. Ezzel egy fokkal még tovább bonyolódott az ottani helyzet, a 20-25 fokos sós tengervíz és a több mint 1000 fokos láva találkozása mérgező gázokat és egészségre káros részecskéket juttathat a levegőbe, így különösen veszélyes lehet – írja az Euronews.

A Kanári-szigetek kormánya már előre lezárta a láva és az óceán találkozási pontjának két tengeri mérföldes körzetét. A helyi tévé által közreadott felvételek alapján a láva rengeteg füst kíséretében ömlik jelenleg az Atlanti-óceánba. Azt egyébként előzetesen nem lehetett megmondani, hogy a kedden délután az óceántól 800 méterre lévő láva mikor fogja elérni a vizet, az elmúlt napokban ugyanis nagyon változó volt a sebessége, egy ponton pedig teljesen le is állt a folyása. A biztonság kedvéért a part közelében található Tazacorte lakóit már hétfőn arra kérték, hogy maradjanak otthon a potenciálisan felszabaduló mérgező gázok miatt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi gáz került a levegőbe, és mennyire veszélyes ott a helyzet most, hogy a láva elérte az óceánt.

 

Először merészkedtek le a pokol kútjának mélyére. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!