Eldugott magyar mesevilágok, amik csak arra várnak, hogy felfedezzék őket

Vannak az országban olyan eldugott helyek, amiket most azért mutatunk meg, hogy aztán ti is felfedezzétek.

Kékkút

A Káli-medence számtalan csodás látnivalót tartogat, amelyek közül Kékkútra azért is érdemes ellátogatni, mert a legenda szerint aki az itteni savanyúvíz-forrásból iszik, az örök fiatalságra is szert tehet. Kékkút a Káli-medence egyik legkisebb falva, változatos formájú hegyek veszik körül. Ha gyerekekkel indultok el, mindenképp térjetek be a Kékkúti kecskefarmra, ahol kecsketejből készült finomságokat is kóstolhattok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Káli-medence Official (@kalimedenceofficial) által megosztott bejegyzés

Salföld

Ha nyugalomra vágyunk, a Veszprém megyei Salföldön minden bizonnyal rátalálunk, ugyanis az ott lakók száma még a 100 főt sem éri el, így nyüzsgéstől és a város zajától egyáltalán nem kell tartani. Ha itt jártok, ne hagyjátok ki a középkori Pálos kolostor romjait, amelyekre az Örsi-hegy keleti oldalában, a Klastrom-völgy fölé emelkedő dombon juthattok el.

Kakukktojás, de attól még a legszebb úti cél: Prédikálószék

Sokak szerint hazánk legszebb panorámája nyílik a Prédikálószék csúcsáról, amely 639 méteren magasodik Komárom-Esztergom és Pest megye határán. A kilátó több irányból is megközelíthető, többek között Dobogókő vagy Dömös felől. A csúcsra érve a lábunk előtt terül el a Dunakanyar, látható a Börzsöny, Nagymaros, Visegrád.

Strázsa-hegyi-barlang

A Strázsa-hegyi-barlang fokozottan védett barlang, a Nagy-Strázsa-hegy délnyugati részén, Esztergom területén található. A 285m tengerszint feletti magasságban nyíló barlang bejáratát “Tündérkapunak” vagy “Angyalszájnak” is hívják. A hévizes eredetű barlang bejárata 7-9 méter magas és 7 méter széles, maga a barlang kívülről sajnos elég romosnak látszik. A bejárati terem hatalmas, körülbelül 200 négyzetméter az alapterülete.

 

Tudtad? A 2003-ban megjelent, „Magyarország fokozottan védett barlangjai” című könyv szerint körülbelül 100 méter hosszú, 35 méter függőleges kiterjedésű, 10 méter magas és 25 méter mély a Strázsa-hegyi barlang.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: Káli-medence/Pinterest)