Eldugott helyek a Balatonnál, ha egy kis nyugalomra vágynál

Ha kicsit kiszellőztetnétek a fejetek, és szeretitek a Balatont, akkor a következő eldugott helyeket érdemes lesz felkeresni.

Zádorvár

Ha Balatonszőlős felől érkezünk Pécselyre, a legelső jobbra forduló út mellett láthatjuk kitáblázva a Zádorvárat, ahova eleinte sík terepen, majd egy erdős, árnyékos részen, kisebb emelkedőkkel és közel száz lépcsőfok megmászásával juthatunk el. Ha felértünk a várromhoz, érdemes egy sétát tenni a környező kis utakon is és letelepedni egy gyors piknikre a várfal melletti részen, ahonnan csodás balatoni panorámában lehet részünk! Ha melegebbre fordul az idő, odafelé vagy visszafelé megpihenhetünk a Zádor-kútnál, ahonnan jéghideg forrásvizet tölthetünk a kulacsunkba, majd a fák árnyékában élvezhetjük a természet szépségét.

Kereki vár

Dombok, ligetek és patakkal övezett völgyek kísérnek végig a somogyi dombok között, amik egyenesen Fehérkő váráig visznek. A kiindulópont Kereki, egy kis somogyi település, amiről már az 1100-as években született írásos emlék. Hasonlóan a Pusztatoronyhoz, itt is kézzelfogható az elmúlt közel ezer év történelme. A Hősök parkjától indulva alig fél óra alatt eljuthatunk Fehérkő várához, a kereki várromhoz, ám arra érdemes figyelni, hogy szintkülönbség bőven akad itt. Azonban a fáradtság minden egyes izzadságcseppje megéri, a romhoz érve ugyanis a déli part egyik legszebb panorámája fogad: a Völgyhíd, a Balaton és az északi parti hegyek sziluettjeinek triója.

Balatonfüred–Balatonszőlős, kéktúraútvonal

A balatonfüredi zsidó temetőtől nem messze, a Régi temető utcán végighaladva érhetjük el azt a kéktúraszakaszt, ami egyenesen Balatonszőlősig visz, távol a város és a nyüzsgő túraútvonalak zajától. Az út legszebb pontja az Evetes-völgy, ahol a Hidegkúti-séd folyik és télen-nyáron varázslatos hangulatot áraszt, ráadásul a kiindulóponttól mindössze 50-60 perces, kényelmes sétatávolságra van. Innen továbbhaladva egyenesen Balatonszőlős központjáig juthatunk, ahonnan egy kisebb pihenő után akár Pécsely és Barnag irányába is elindulhatunk.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: likebalaton.hu, balatonszolos.hu)