Fotó: Unsplash

Ettél már rántott bodzavirágot?

Ki virágot szeret... az meg is eszi?!

A kortárs haute cuisine egyik alapvetése, hogy a tányérra kerülő összes elemet el tudjuk fogyasztani. Vagyis még egy nagyon extra, fine dining tálalás során sem kerülhet fel a tányérra olyan kellék, növény, virágzat, ami csak a külcsín miatt, az esztétikumot vagy megdöbbentést szolgálja. A séfek viszont szívesen dolgoznak virágokkal, mert egyrészt gyönyörűek és színpompásak, másrészt némelyikük valódi gasztronómiai értékkel bír a szépsége mellett.

Levendula

A legsűrűbben valószínűleg a levendulával találkozunk: szörpöt készítenek belőle, sütemények, kekszek aromatikáját adja, de a gyógyhatású illatos és szépséges árvacsalánféle felhasználása szinte végtelen. Beh Mariann, a Bazsalikomos kert életre hívója egy egész kötetet szentelt a lila virág történetére, fajtáira, lelőhelyeire és természetesen a belőle készült gyógyhatású esszenciákról, teákról is olvashatunk, néhány szuper recept kíséretében.

 

Kamilla

A gyulladáscsökkentő, békeidőket idéző illatot árasztó, alföldi területeken őshonos hungarikum sem csak teakészítésre alkalmas. Csodás ízkombinációt nyújtanak a mézzel és a citrommal is, akár szörpöt is készíthetünk belőle, de ugyanúgy, mint a levendula, az egyszerűbb sütiket is különlegessé teszi ez a fészkesvirágzatú.

Hibiszkusz

Más nevén mályvacserje, ami Ázsiából érkezett Európába. Teának szintén népszerű szárított virágja, de egyéb felhasználási módokról is hallottunk már, hiszen koktélokban, szörpökben és süteményekben is megjelenhet. Sőt, közel-keleti jellegű ételekben ugyanúgy helyt áll, mint a rózsa. Kevésbé parfümös, inkább a málnára hasonlít az aromája, szuper savanyítóközeg lehet például a lilahagymának. Yotam Ottolenghi izraeli származású brit séf is előszeretettel ajánlja.

Bodzavirág

Míg a bodzaszörp, pálinka, tinktúra a bodza bogyójából készül, addig az ernyős virágzatáról sem szabad megfeledkezni. Nemcsak szép, de finom is, palacsintatészta-jellegű édes tempurában olajban kisütve merész desszert, de egyszer érdemes mindenképp kipróbálni! Citromfagyival például.

Cukkinivirág

Tökvirág, vagy cukkinivirág. Ez a gyönyörű narancsos-sárgás, kényes virág (leszedése után kvázi azonnal érdemes fogyasztani) szintén rántást kíván, de a legnagyszerűbb, ha ez előtt még meg is töltik, például sós ricottakrémmel. Ez egyébként a cukkini hímivarú virága, nem fejlődik sosem zöldséggé, csak elnyílik — akkor már szerencsésebb, ha elfogyasztjuk. Isteni!