Egyre több magyar városban egészségtelen a levegő

Az NNK már pénteken jelezte, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei tovább súlyosbodhatnak.

Budapesten és számos további településeken nőtt a légszennyezettség az országban, olyannyira, hogy négy településen már egyenesen veszélyes a levegő minősége a megnövekedett szállópor-koncentráció miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által szombaton közölt adatokat az MTI adta hírül.

A légszennyezettség egészségügyi értékelése során négy szintet különböztet meg az NNK: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az NNK szombaton már négy települést jelöltek piros színnel: Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Nyíregyházát és Dorogot, míg Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Putnok, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét is egészségtelennek minősítették.

Ezek mellett tizenegy, mérőállomással rendelkező településen kifogásolt a levegőminőség a szálló por miatt.

Az NNK már pénteken jelezte, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei tovább súlyosbodhatnak, ezért azt javasolják, hogy ahol veszélyes a levegő minősége, a gyerekek, a várandós nők, az idősek és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők inkább kerüljék a szabadban történő tartózkodást.

Az NNK azt is kéri, mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.

 

Furcsa szigetre bukkantak a Google Térképen. Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!