Egyre több a konténer dombház Magyarországon

Nagy divatját éli.

Az utóbbi években egyre több dombház, vagy más néven földház bújik ki a földből. Ennek egyik oka, hogy egyre többen keresik a természetközeli lakókörnyezetet. Újra megjelenik az embereknél az egyéniség iránti igény, nem mindenki szeretne ugyanúgy élni, mint a tömeg. A konténer dombházak egyik nagy előnye a környezettudatosság, a mobilitás és az energiatakarékosság.

2021 őszén pattant ki Tóth Zoltán László fejéből a gondolat, hogy mi lehetne a tökéletes megoldás a „hol éljünk?” kérdésre, ha hatékony, fenntartható környezeti megoldásokban gondolkozik az ember. A Globális Nézőpont Országos Szövetség alapítója és elnöke a elmondta, hogyan álmodta meg a konténer dombház lényegét.

“Tengeri fém konténert, amit hajókon szállításra használnak, és amikből van 40, 20 lábas „High cube” típusú, azokat ássuk le föld alá dombház szerkezetként. Ez önmagában nem elég, mert a tetőlemeznek nincs teherbírása, és a vaslemez is elrohad a föld alatt. A megoldás, és egyben a találmány lényege – ami szabadalom alá lett helyezve – az a födém. A gyökér és korrózió védelem egyszerű és hatékony megoldása” – mondta Tóth Zoltán László.

Elsüllyedt világ rejtőzik Európa partjainál. Ilyen a helyzet a vulkánkitörés után Jáván.

via

(Fotó: Tóth Zoltán László)