Egy spanyol falu világörökséggé nyilvánítaná a szabadtéri csevegést

A nap végi csevegés gyakorlatilag a spanyol kultúra része.

A spanyol kultúra része, hogy a nappali hőséget követően az emberek kiülnek a székeikkel az utcára és csevegnek egymással. Egy spanyol falu most ezt a tradíciót ismertetné el az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ), mint kulturális örökség – írja a Sokszínű vidék a Guardian nyomán.

José Carlos Sánchez, a körülbelül 1400 fős Algar polgármestere arról beszélt, a cél az, hogy megvédjék a több száz éves hagyományt a közösségi média és a televízió által okozott fenyegetéstől.

Közölte, már be is nyújtották a kérelmet, hogy a szabadtéri csevegés UNESCO világörökségi státuszt kaphasson, így csatlakozhatna például a finn szaunakultúrához vagy a bosnyák fűnyíróversenyekhez a hosszú listán.

“Vissza akarunk térni ahhoz, hogy mindenki az ajtaja előtt beszélgessen ahelyett, hogy a Facebookot görgetné vagy a televíziót nézné az otthonában” – tette hozzá a polgármester.

Az aprócska falu lakói örülnek is a kezdeményezésnek, de mivel lassú folyamatról van szó, évekbe is telhet, mire a szabadtéri csevegés világörökségi státuszt kap.

 

Menekülnek a turisták Törökországból. Egynapos kirándulás-tippet hoztunk: Szalajka-völgy.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)