Egy kis plusz tanulnivaló földrajzból: van egy új óceán, ami már a térképre is felkerült

Ideje frissíteni a földrajzi ismereteidet.

A National Geographic korábban – eltérően a magyar rendszerrel, amely három óceánt ismert el eddig – négy óceánt tartott számon, az Atlantit, a Csendest, az Indiait és az Északi sarki-óceánt – írja a hvg.hu.

Az amerikai földrajzi társaság lapja viszont június nyolcadikától már öt óceánt ismer el, és az ötödik a Déli-óceán.

Bár sok tudós korábban is úgy vélte, a térség vizei annyira különböznek a Csendes- illetve az Atlanti-óceánétól, hogy kiérdemelnék az önálló nevet, akadtak, akik úgy vélték, az antarktiszi térség szárazföldje körüli víztömeg nem egyéb, mint a két nagy világóceán déli, hideg nyúlványa.

A National Geographic szerint a Déli-óceánhoz a déli szélesség hatvan fokától délre lévő víztömeg tartozik. Ezen a szélességi körön a legerősebb a mintegy 34 millió évvel ezelőtt létrejött antarktiszi köráramlás, és ez az, amely elválasztja egymástól a nagy óceánok és a déli vizét.

„Nehéz ugyan megmagyarázni, mi az, ami annyira különleges a térségben, ám abban mindenki egyetért, hogy a gleccserek kékebbek, a levegő hidegebb, a tájkép pedig sokkal lenyűgözőbb, mint bárhol máshol a világon” – idézte a National Geographic Seth Sykora-Bodie sarkkutatót, aki többször is megfordult a Déli-sark térségében.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI, HVG)

(Fotók: Getty Images)