Egy hely Európában, amit a nők szigetének hívnak

Egy sziget, ahol a nők szava a döntő!

Kihnu Észtországhoz tartozó sziget a Balti-tengeren, a Rigai-öbölben. Területe 16,4 km², ezzel Észtország hetedik legnagyobb szigete. Több környező kis szigettel együtt egy közigazgatási egységet képeznek Kihnu község keretei között. Állandó lakossága 2007-es állapot szerint 604 fő volt. A szigeten található, Kihnu községhez tartozó települések Lemsi, Linaküla, Rootsiküla és Sääre.

A sziget Pärnuból és Manilaidból kompon, Pärnuból repülőgépen érhető el. Télen a befagyott Balti-tenger a jégen személygépkocsival is megközelíthető – olvasható a wikipedián.

De miért hívják a nők szigetének?

Kihnu azért érdemelte ki a nők szigete nevet, mert a történelem során a többnyire halászattal foglalkozó helyi férfi lakosság az év jelentős részében a tengert járta. Így aztán a feleségek és a lányok birkóztak meg a hétköznapokban felmerülő kihívásokkal, azaz vitték a gazdaságot, nevelték a gyerekeket és közben a hagyományokat is őrizték.

Véleményük, döntéseik ma is az élet minden területén számítanak, a közösség támaszkodik a nőkre, asszonyokra. A mai napig ők szervezik a legfontosabb ceremóniákat, a házasságkötéseket és a temetéseket – írja a Femina.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia, Femina és las provincias)

(Fotók: lasprovincias, visitparnu)