Egy éjszakára megnyílik Barcelona ikonikus épülete, a Casa Vicens

Ez az az épület, aminek köszönhetően Gaudí karrierje igazán beindult.

A Casa Vicens Antoni Gaudí, Barcelona ikonikus építészének egyik legkorábbi alkotása, amely Airbnb-ként egyetlen éjszakára július közepén megnyílik a vendégek előtt – szúrta ki a Roadster.

A wikipedia információi szerint a Casa Vicens megépítésével 1882-ben Manuel Vicens i Montaner részvény- és devizaügynök bízta meg a fiatal építészt, Gaudít.

Ennél az épületnél megmutatkozik az az építészeti koncepció, mely felé Gaudí a későbbiekben fordult, mint például a színek eltúlzása, vagy a növényi ábrázolás megjelenése.

Kívülről a házon leginkább a kerámia- illetve azulejo (mázas csempe) díszítés tűnik fel. Uralkodó színei a fehér és a zöld, illetve a vörös. Tulajdonosának, Vicens-nek kőfejtője és kerámiagyára volt (ő maga azonban brókerként dolgozott). Az anyagot Valenciában szerezték, a gyárban pedig elő tudták állítani azokat az elemeket és formákat, melyeket Gaudí az építés során megálmodott. Az épület a mudéjar művészetből merít, emellett azonban indiai és japán minták is felfedezhetők a homlokzaton.

A barcelonai Gràcia kerületben található épületet 2017-ben újították fel, ma múzeumként és kulturális térként működik.

Két szerencsés vendég azonban július 12-én birtokába veheti a különleges épületet, a foglalást pedig az Airbnb-n lehet leadni.

Az UNESCO által védett épület fő hálószobájában szállhatnak meg a látogatók, majd végig kóstolhatnak egy Michelin-csillagos menüt az ebédlőben, másnap pedig a kertben fogyaszthatják el mediterrán stílusú reggelijüket.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)