Fotó: Getty Images

Egy egész “elveszett világot” találtak a kínai víznyelőben

Egy kínai tudósokból álló expedíciós csoport óriási felfedezést tett a napokban: Kuanghszi tartományban, Kína déli részén, közel a vietnámi határhoz egy víznyelőben eleddig nem ismert világra bukkantak. Ez aztán a hír!

Körülbelül 300 méter hosszú, 150 méter széles és 200 méter mély az a víznyelő, melynek létezéséről ugyan tudtak már, de nem is sejtették, hogy egy komplett erdőség vár odalent. Az Institute of Karst Geology of the China Geological Survey munkatársai egy expedíció során tartottak a mélybe, ahol 40 méteres ősfákat, elképesztően burjánzó aljnövényzetet találtak. Feltételezik, hogy ez az “elveszett világ” számos eddig ismeretlen növény- és állatfajnak is lelőhelye lehet. Chen Lixin, a kutatás vezetője elmondta a Xinhua hírügynökségnek, hogy ez a hely eddig rejtve a modern civilizáció elől, és nagyon izgatottak, vajon milyen új fajokra találnak odalent.

A Dél-kínai-hegyvidék óriási, kiterjedt rendszerében már körülbelül 30 víznyelőről tudnak, ez a karszt-jelenségektől hemzsegő terület csupa titok és érdekesség. A víznyelőket kínaiul tiankeng-nek nevezik, ami szabad fordításban “mennyei gödrök”. Nos, elég találó kifejezés!

Azért is óriási ez a felfedezés, mert a karszt-jelenségek általában valamivel egysíkúbb geológiai képződmények, a víznyelők sokszor csak néhány méter mélyek, flóra és fauna nélkül. Ráadásul például a barlangbejáratok sem túl tágasak, van, amin csak úgy át kell préselnie magát az embernek, ha egyáltalán menni fog. Ehhez képest a kuanghszi felfedezés tényleg egy egész új világot rejt.

Kínában azért nem kell sokáig keresni a tágas víznyelőket, a világ legnagyobbja is országuk területén található: a Xiaozhai Tiankeng 626 méter hosszú, 537 méter széles és 511-662 méteres mélységeket mértek itt. Ez a gigászi hely egyébként igazi turistamágnes, amit nem is csodálunk!

Izgatottan várjuk a fejleményeket a Kuanghszi víznyelővel kapcsolatosan!

Forrásunk volt: treehugger.com