Egészen bizarr: PET-palackból készülhet a vaníliafagyi a jövőben

Elég furcsa elgondolás.

A vanília aroma nemcsak a fagylaltokhoz, a süteményekhez vagy épp a konyhában is nagyon kedvelt hozzávaló. A skót tudósok pedig egy nem mindennapi módszeren kezdtek el dolgozni: PET-palackból készítenének vaníliaaromát, hogy pótolhassák a szükségletet, egyúttal csökkenthessék a Föld műanyagszennyezését – írja a Femina.

Az ötlet az Edinburgh-i Egyetem kutatóitól származik, akik felfedezték, hogy egyfajta baktérium, genetikailag módosított E. coli segítségével PET-palackból vaníliaaroma készíthető. A baktérium ugyanis a palack anyagának egyik alkotóelemét, a treftálsavat vanilinné alakítja át.

A kutatók kiemelték, hogy a globális műanyaghulladék napjaink egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája, hiszen percenként egymilliót adnak el belőlük világszerte az üzletekben, és mindössze 14%-uk kerül újrahasznosításra.

Értjük a célt, de ettől még kevésbé válik bizarrá a felvetés. Te mit gondolsz?

Összegyűjtöttük a világ legkülönlegesebb ízű fagylaltjait, érdemes átolvasni. Például megkóstolnád a sörfagyit? Leugrotok a hétvégén a Balatonra? Ezeket a fagyizókat teljes nyugalommal ajánljuk.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay)