Eddig lesz érvényes a védettségi igazolvány az EU-ban

Megszületett a döntés.

Az Európai Bizottság döntése értelmében kilenc hónapig, azaz 270 napig lesz érvényes a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolvány az Európai Unión belüli utazások esetében.

A tájékoztatás szerint az egységes elfogadási időszak rögzítésével kívánják biztosítani az utazásra vonatkozó tagállami intézkedések összehangolását.

Az érvényességi időszak meghatározása során figyelembe vették az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ iránymutatását, amelyben azt ajánlja, hogy az emlékeztető adagokat legkésőbb az első oltási ciklus befejezését követő hat hónapon belül adják be. Az igazolvány az említett hat hónapot követően további három hónapig érvényben marad annak érdekében, hogy a nemzeti oltási kampányok alkalmazkodni tudjanak a szabályozáshoz, és a polgárok számára biztosított legyen az emlékeztető adagokhoz való hozzáférés.

 

Tehát egyadagos oltás esetében az egyetlen, kétadagos esetében pedig a második feltételét követően kilenc hónapig érvényesek a jelenlegi igazolások. Ha megtörténik az emlékeztető oltás beadása is, az igazolás érvényessége megmarad 9 hónap elteltével is, ellenkező döntés hiányában egyelőre határozatlan ideig.

Ezek a szabályok az utazási könnyítésekkel függenek össze uniós szinten. Amennyiben a tagállamok bizonyos szolgáltatásokhoz (étterem, rendezvények stb.) való hozzáférést is hozzákapcsolnak, akkor arról külön rendelkezést kell hozniuk. De az Európai Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az igazolványok belföldi használatára vonatkozó eltérő szabályaikat hozzák összhangba a most megállapított új szabályokkal, hogy egyértelmű helyzetet teremtsenek.

Ebben az amerikai városban tilos a wifi, tévé és a telefon. Egyre több a konténer dombház Magyarországon.

(Forrás: MTI)