Ecoduct: állati hidak, amelyek segítenek a vadállatoknak az autópálya kikerülésében

Hallottál már az ecoductokról? Esetleg láttál is ilyen hidakat?

Az alapvetés persze szomorú, ez kétségtelen, hiszen mi, emberek foglaltuk el a vadállatok természetes élőhelyét. Mi nyúltunk bele azokba a területekbe, amiket réges-régóta használtak. Nem kell csodálkozni azon, amikor nagyvadak keverednek a falvakba, városokba, a lakott területek kiterjedésének bővülése okozza a zavart.

Így van ez az autópályák, országutak esetében is, melyek rendre olyan tájakon haladnak át, amely vadállatok lakta térségnek számítanak. Ebből következik, hogy hiába létesítenek védődfalak, kerítéseket, sajnos még azokon is sokszor átjutnak az állatok, mely gázolásokhoz, balesetekhez vezet. Az autós forgalomban, nagy sebességnél fatális ütközések történhetnek: a vétlen állatok elpusztulnak, az autók utasai is csak óriási szerencsével úszhatják meg a hirtelen találkozást. Ilyen esetek kivédésére találták ki az úgynevezett ecoductokat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rutger den Hertog (@rutgerdenhertog)

Ezek a hidak úgy ívelnek át az autópályák, autóutak és vonatsínek fölött, hogy a vadaknak beleillik az összképbe a “szűkített” erdőrész, biztonsággal folytatják az útjukat a parkosított, erdősített átjárón. Az első ilyen ecoduct Franciaországban épült, az ’50-es években, de Hollandiában, Svájcban, Németországban számos ilyen átkelőt látni az autópályák fölött.

Egy 2007-es kutatás szerint Hollandiában ezek a hidak segítettek visszaszorítani az európai borzpopuláció rohamos tizedelődését. A borzok ugyanis örömmel használják az ecoductokat. A leghosszabb ilyen átkelőt is a hollandok építették: 800 méteres és egy autópálya, egy vasútvonal és egy golfpálya fölött ível át.

Kanadában és az Egyesült Államokban is sűrűn találkozni a parkosított hidakkal, többezret számlálnak belőlük. Az albertai Banff Nemzeti Park tele van velük, nagyon sok medve, jávorszarvas, farkas, sakál kel át rajtuk, míg a Sziklás-hegységben hegyi kecskék, Kaliforniában sivatagi teknősök, Floridában párducok használják.

Forrásaink voltak: Wikipedia, vox.com