Ebben az amerikai városban tilos a wifi, a tévé és a telefon

Green Bank több mint hatvan éve nélkülözi a modern technológiát.

Amerikában, a nyugat-virginiai Green Bank lakói – merthogy a kisvárosban törvényen kívüli cselekedetnek számít a mobiltelefonok és a wifi használata. Ennek magyarázata a világ egyik legnagyobb távcsövében keresendő, a városka ugyanis a hatalmas építmény árnyékában fekszik.

Green Bank a rádiócsend-zónában rejtőzik, egy elég terjedelmes területen, ahol a rádióadások (és a hasonló hullámok) sugárzását a törvény erősen korlátozza. Ott található az 1956-ban megépített Robert C. Byrd Green Bank Teleszkóp (röviden GBT), amely még napjainkban is a világ legnagyobb irányítható rádióteleszkópjaként ismert.

A közel százötven méter magas GBT működéséhez a közelben lévő jelek szinte teljes hiánya szükséges. Green Bank 180 lakója számára mindez azzal jár, hogy nem használhatnak mobiltelefont, tévét vagy wifi routereket. A szabályok betartását “rádiórendőr” vigyázza, aki körbejárja a házakat és ellenőrzi a frekvenciákat.

Green Bank azonban nem teljesen képernyő- és világhálómentes település. A városka lakói vezetékes internetet és telefont használhatnak, és bár a tableteken és játékkonzolokon nem tudják becserkészni a wi-fi funkciót, de van olyanjuk is – írja a Roadster.

Így készül az eredeti színes olasz tészta. Óriási összeggel büntetik Rómában az oltatlanokat.