Ebben a faluban élnek a világ legidősebb emberei

Okinawa egyike annak az öt helynek a világon, ahol a legtovább élnek az emberek.

Van egy kis japán falu Okinawa szigetén, ahol egy kőbe vésett felirat hirdeti: „80 évesen még csak fiatal vagy. 90 évesen, ha az őseid meghívnak téged a mennybe, kérd meg őket, hogy várjanak meg 100 éves korodig – akkor megfontolhatod.”

Tudósok régóta kutatják, hogy Ogimi faluban és a sziget többi településén miért ennyire hosszú életűek az emberek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Enno Kapitza (@ennokapitza) által megosztott bejegyzés

A hosszú élet körülbelül kétharmada az étrendhez és az életmódhoz kapcsolódik, a többi genetika.

A rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése szempontjából fontos, hogy mit és miből mennyit esznek a helyiek. Kiderült, hogy minden Ogimi faluban élő ember ötször eszik gyümölcsöt és zöldséget naponta, és étrendjükben sokkal több a hal, mint a hús. A szigeten termelt édesburgonya, keserű dinnye, a tengeri ételek, amelyek nem csak halakat, hanem tengeri moszatokat is tartalmaznak, illetve a zöld leveles zöldségek és gyümölcsök, valamint a tofu, mind öregedésgátló hatásúak, mivel csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben – olvasható a Nationalgeographic.com cikkében.

Az itt élő emberek nagyon fontosnak tartják, hogy még a legidősebbeknek is legyen céljuk. Híresek a helyben szövött textíliák. A szálak időigényes tisztítását és a cérnatekercselést mindig idősebb nők végzik.

Ez nem csak egy módja annak, hogy aktívak, és a közösség megbecsült tagjai maradjanak, de a munkával kiegészítik bevételeiket, hozzájáruljanak a falu gazdaságához.

A társadalmi és baráti kapcsolatok, a közös hobbi is elősegíti a hosszú élettartamot, erre Ogimi falujának lakói a legjobb példák.