A csütörtöki eső miatt gyakorlatilag egész nyárra elfelejthetjük a Dunakanyart

Legalábbis augusztus közepéig azt biztosan, hogy egyszerűen és gyorsan meg tudjuk közelíteni vonattal vagy autóval.

A napokban lezúdult óriási eső utáni károk eléggé deja vu-érzést adhatnak azoknak, akik a Dunakanyarban élnek valahol Nagymaros és Szob között, vagy gyakran járnak oda, mivel nettó ugyanez történik minden évben.

Szóval újfent megtörtént, hogy a csütörtök délutáni esőzés következtében 1700 méteres szakaszon, tízezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pályát Nagymaros és Szob között, a ugyanannál a Dömösi átkelésnél, ahol ez évről évre bekövetkezik.

A MÁV szakemberei délelőtt felmérték a károkat, a MÁV FKG pedig megkezdte a helyreállítást.

Azonban a dolog nem lesz túl gyors: várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés, de az is csupán egy vágányon.

A cél, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől már mindkét vágányon biztosítsák a vonatforgalmat. Addig a Budapest–Szob vonal Nagymarostól északra lévő szakaszára utazók pótlóbuszokat, illetve vonatpótló hajókat vehetnek igénybe. A 12-es számú főút lezárása miatt a Nagymaros és Szob közötti pótlóbuszok kerülő úton, Kóspallag–Márianosztra felé közlekednek.

A Szob alsó és Zebegény megállóhelyekre utazók a Szob–Zebegény között közlekedő pótlóbuszt vehetik igénybe. Nagymaros és Zebegény között pedig vonatpótló hajók járnak.

Ezek a hajók egyébként Zebegénytől Nagymarosig körülbelül 25-30 perc alatt jutnak el, viszont készüljünk fel, hogy visszafelé, Nagymarostól Zebegénybe körülbelül egy óra a hajóút.

Itt lehet megnézni a pontos forgalmi változásokat.

(Fotók: Getty, nyitókép: MÁV)