Drágábbak lesznek az egyik légitársaság jegyei

A fenntartható kerozin előállítása nagyon korlátozott.

Az Amszterdamból induló KLM repülőgépekbe mostantól legalább fél százalékos arányban fenntartható kerozint töltenek, mivel ez plusz költséget jelent, ezért a KLM az út hosszától és a foglalt utazási osztálytól függően egy-tizenkét eurót számol fel jegyenként – közölte a KLM.

A közlemény szerint a rövidtávú, turista osztályú jegyeknél egy euró (360 forint) a plusz költség, míg tizenkét eurót a hosszútávú, üzleti osztályú utasok fizetnek. Ezt a foglalási rendszer automatikusan a jegy árához adja, a befolyó összeget kizárólag alternatív kerozin vásárlására fordítja a társaság.

Mindez a magyar utasokat is érinti, ugyanis a KLM naponta három járatot közlekedtet Amszterdamból Budapestre.

A plusz költség elszámolására azért van szükség, mert a fenntartható kerozin előállítása nagyon korlátozott, így négyszer annyiba kerül, mint a normál kerozin.

A holland vállalat használt sütőolajból, vagy faipari melléktermékekből előállított üzemanyagot vásárol, a fél százalékos keveréshez szükséges mennyiséget már lekötötte.

Ugyanakkor jelezték, a fenntartható kerozin használata fontos, hiszen ez a teljes életciklusra vetítve legalább hetvenöt százalékkal képes a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni a hagyományos tüzelőanyaghoz képest.

Olaszország visszaadja Görögországnak a Parthenón egy darabját.

(Forrás: MTI)