Digitális Covid-igazolvány érkezik a légi közlekedésben

Vakcinaútlevél, digitális Covid-igazolvány? Vajon, melyik lesz a befutó? De mi is pontosan ez az igazolás?

A Covid-igazolvány tulajdonképpen egy applikáció, amiben az utasok oltásait és negatív teszteredményeit rögzítik. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint ez a digitális igazolás fontos lépés ahhoz, hogy a koronavírus által megtépázott légi közlekedés kicsit helyrerázódjon.

Az applikáció ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e negatív Covid-teszttel, vagy ha a célország megköveteli a koronavírus-elleni oltást, a személy megkapta-e a szükséges vakcinát. Az alkalmazás megmutatja azt is, hogy a kért információk az illetékes hatóság által is hitelesítve vannak.

„Az utasoknak így biztosak lehetnek abban, hogy az általuk elvégzett tesztek pontosak, és így szabályosan lépnek be a választott célországba” – mondta a BBC-nek Vinoop Goel, az IATA repülőterekért és külkapcsolatokért felelős regionális igazgatója, aki szerint ez a program csak akkor működhet, ha azt az országok döntéshozói is elfogadják.

Legfrissebb hírek a témában

A Covid-igazolvány mellett érkezhet az általános vakcinaútlevél is. Pozítívum, hogy ismét útnak indulnak Olaszországban a tengerjárók. A magyaroknak már elege van a bezártságból, már a húsvéti, és az azt követő időszakra is elkezdtek szállást foglalni. A járványnak van pozitív hatása is: egyre többet túrázunk. Lesznek szabályok ugyan, de Franciaországban megtartják a nyári fesztiválokat.

(Nyitókép: unsplash)