Aerial of train on Viaduct in Semmering railway, Austria

Csodálatos vonatutak Európában, amit érdemes megjárni

Érdemes vonatos utazásban is gondolkodni.

Hiába jártál már sok helyen Európában, ezek a vonatutak akkor is tartogatnak számodra újdonságot és sok szép meglepetést.

Svájc

  • Útvonal: Zermattól St. Moritzig (290 km, 7,5 óra)

A Glacier expresszen utazni igazi „slowtravel” élmény, a vonat sebessége ugyanis sehol sem haladja meg a 38 km/h-t, ez azonban cseppet sem zavaró, hiszen a vakáció nem a rohanásról szól! Svájc síelők által kedvelt két pontját köti össze, az út hófedte csúcsok között, széles völgyeken át vezet, 291 hídon kel át a vonat, s ameddig a szem ellát, vadregényes alpesi erdők borítják a tájat!

Görögország

  • Útvonal: Diakoptótól Kalavritáig (22,5 km, 1 óra)

Az Odontotos Rack vasút 1895-ben épült, és a vadregényes Peleponnészosz-szurdokon át vezet. A vonatút a tengerparton fekvő Diakoptóból indul, és a hegyvidéki Kalavritában ér véget – az út platánerdőkkel szegélyezett, kézzel vájt alagutakon át vezet, 49 hidat érintve – lássuk be, ez egy 1 órás vonatút alatt nem kis teljesítmény!

Ausztria

  • Útvonal: St. Pöltentől Mariazellig (78 km, 2,5 óra)

Az osztrák Alpok egyik legkalandosabb terepén vezet az út, ami hivatalosan is két részre osztható: a hegyeken átívelő és a völgyeket bejáró szakaszra. Az előbbi St. Pölten és Frankenfels között található, zöldellő rétekkel és legelőkkel körülölve, míg az utóbbi felkapaszkodik az Erlauf-szurdokon, és az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban ér véget.

Olaszország, Szardínia

  • Útvonal: Palauból Tempióba (59 km); Sindiából Bosába (33 km); Mandasból Laconiba (37 km); Mandasból Sadaliba (58 km); Arbatából Gairlochba (62 km)

A Trenino Verde, azaz a Zöld Kisvonat lehetővé teszi, hogy Szardínia festői szépségű szigetének minden zugát bejárd. A Mandas-Laconi vonal erdős tájakon szalad át, a Palau-Tempio vonal parafaligetekbe röpít, a Sindia–Bosa szakasz pedig a sziget belsejéből a nyugati partok felé veszi az irányt. Ne ess pánikba, ha a vezetőnek olykor le kell szállnia, hogy elzavarja a síneken kószáló birkanyájat – slowtravel élmény a javából!

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Nyitókép: unsplash/Getty Images)