Fotó: Bukit Rehma Facebook

Óriási csirke alakú templom áll az indonéz dzsungelben

Hallottál már az indonéz csirketemplomról? Most elmeséljük a bizarr kegyhely sztoriját.

Gerela Ayam — vagyis “csirketemplom”. Nem csirkék részére létesítették imahelynek, hanem minden viccet félretéve egy baromfit formál, még akkor is, ha eredetileg galambnak készült. A jávai dzsungelben áll már a ’90-es évek óta, és hiába lett mára aránylag felkapott turisztikai célpont, elég viszontagságos a múltja. Eleve, tényleg a béke szimbólumaként ismert madarat mintázta volna, de kotló formátumban vigyázza a tájat, illetve taraja is van, ezért aggatták rá a csirke jelzőt.

Keletkezése sem mindennapi: a világ legnagyobb buddhista emlékművétől, a Borobudurtól kocsival mindössze félórányira pihen a dzsungelben a teljesen szürreális küllemű baromfi, ami fennállását és népszerűségét egy újságcikknek köszönheti, ugyanis az 1992-ben megkezdett építkzéseknek lényegében sosem lett vége, mindig megtorpant a templom elkészülte és jó pár évig teljesen elhagyatottan maradt a mindent körülölelő jávai őserdőben.

Bár sokáig titok övezte a keletkezését, sőt, még holland hódítók hátrahagyott épületének is hitték, a templom eredetileg Daniel Alamsjah álma nyomán született. Az indonéz Alamsjah keresztény vallású és egyik este, imádságát követően álmában egy szárnyát kiterjesztő, fehér galambot látott egy hegy tetején. Utána jött az isteni sugallat, hogy ezt a galambot neki kell megépíteni és hívőket vonzani, hogy leróják a kegyeletüket. Szerette volna elhessegetni ezt az álmot, de idővel puszta véletlenségből a Rhema dombon végignézett egy napfelkeltét és ismét jött a fontos üzenet: éppen ez a látvány fogadta álmában a fehér galambtól lenézve. Kisvártatva ajánlatot tett egy közeli telekre, körülbelül egy hektárnyi területet kapott a ’90-es évek elején 2000 dollárnyi indonéz rúpiáért.

Minden építészeti előképzettség nélkül maga szerette volna megtervezni a galamb-templomot, ami így is lett. Néhány elmondás alapján kezdetben valóban jobban hasonlított egy galambra, de a koronája azonnal csirkévé transzformálta. Egy 30 főből álló brigád végezte a munkálatokat, lassan haladva, hiszen nem igazán volt keret az építkezésre. Ráadásul egy riport is megszületett a folyamatokról, amiben nehezményezték, hogy egy keresztény ember muszlim területen keresztény kegyhelyet létesítene.

Az ötletgazda hiába próbálta átvinni, hogy nem kizárólag keresztényeknek készül a galamb (ekkor már csirke), megférnek majd itt muszlimok, buddhisták, katolikusok, ateisták is… nem hittek a projektben. Pénzhiány és az említett elkaszálás miatt leállt az építkezés, 2000-ben elhagyatottá vált a félbehagyott templomkezdemény. Csak néhány kíváncsi turista járta körbe néha a madarat.

Alamsjah a közelben kezdett új életet, egy rehabilitációs központ vezetőjeként, és arra buzdította kollegáit, hogy lehet érdemes lenne a néhány kotlóst látogató turista miatt valamiféle belépőt szedni, hátha a lassan felgyülemlő összegből folytatódhat az építkezés. És akkor jött egy bizonyos Daily Mail cikk 2015-ben, majd a Huffington Post is beszámolt a félbehagyott csirketemplomról. Forgatási helyszínné vált egy indonéz kultfilm remakejéhez, egyre többen keresték fel a rendhagyó helyet.

Mára ez a hatalmas csirke már nem csak egy elhagyatott, muris látványosság, hanem a belépőkből befolyó összegeknek köszönhetően új életet kezdett. Hátsó fertályánál (a püspökfalatban) például kávézó üzemel, és napról napra csinosodik a templom külseje és belseje is.

A templom Facebook oldalát ITT találod.

Forrásaink voltak: atlasobscura.com, dailymail.co.uk