Tudtad, hogy a Colosseumban tengeri ütközeteket is tartottak?

A római Colosseum a világ egyik legismertebb nevezetessége, viszont nagyon kevesen tudják róla, hogy konkrétan vízi csatákat is tartottak az óriási amfiteátrumban. Íme az ókor legelképesztőbb showműsora!

A Colosseum már egészen a kezdetektől a leglátványosabb szórakoztatóipari egysége volt az ókori Rómának, ha szabad így fogalmazni: elképesztően látványos viadalokat szerveztek az óriási arénába. A gladiátorütközeteket vagy épp vadállatokkal való viadalokat elég jól ismerjük, viszont kevés szó esik arról, hogy különleges események kapcsán konkrétan tengeri ütközeteket is lebonyolítottak a Colosseumban, hogy valami nagyon újat és hihetetlenül lenyűgözőt mutassanak a nézőknek.

Ezeket a megrendezett tengeri ütközeteket naumachiae-nak hívták és az egész Colosseumot feltöltötték vízzel hozzá, így borzasztóan költséges mulatságról beszélünk. A naumachiae során a műsorszám alatt különböző csatajeleneteket játszottak el a résztvevők: Cassius Dio történetíró például említi, hogy harcosokkal megrakott hajók csatáztak az arénában, eljátszva a korküraiak és a korinthosziak közötti tengeri ütközetet háromezer résztvevővel.

Az aréna vízzel való feltöltését az Aqua Claudia egy elmés szerkezetén keresztül vezettek el. Ezek a tengeri ütközetek akkora népszerűségnek örvendtek, hogy a világ minden tájáról érkeztek látogatók, akik sátrakat vertek a város szélén, mint egyfajta antik Sziget-fesztivál, hogy megnézhessék a hihetetlenül látványos showműsort.

Azonban Domitianus, Titus öccse örökre alkalmatlanná tette a Colosseumot tengeri ütközetek rendezésére, de csak azután, hogy ő maga is a műsorára tűzött egyet, feltehetően azért, hogy megcáfolja azon kritikákat, hogy nem képes a bátyja nyomdokaiba lépni. A Colosseum alatti üreges teret úgynevezett hypogeummá építtette át, így két szint jött létre, melyeket falakkal és folyosókkal a gladiátorok és vadállatok számára létrehozott cellákra és odúkra tagoltak, aminek következtében nem lehetett többé ezt a teret vízzel elárasztani.

(Forrás: Romaikor.hu, Wikipédia)