Centralia városa lassan 60 éve lángol

Az egykor élettel teli település ma már igazi szellemváros.

Egy évszázaddal ezelőtt az amerikai Centralia városa egy nyüzsgő, lakóházakkal teli település volt, ahol nagyban folytak a bányászati munkálatok.

Ma már az utcák üresen állnak, a fennmaradt épületek magányosan merednek a fák között, és itt-ott füst hömpölyög a graffitikkel telefirkált, elhagyatott útszakasz körül.

Közel 60 éve megállás nélkül pusztít a felszín alatt húzódó bányatűz.

A probléma abban gyökeredzett, hogy Centraliában, miután a bányászat teljesen tönkrement a településen, az elhagyatott bányagödröt illegális szemétlerakóként használtak, ami 1962-re egy hatalmas szemétdombbá nőtte ki magát. Megoldásként  a vezetők úgy döntöttek, elégetik a szemetet, de becsúszott egy kis hiba: a hulladéklerakó egészen a bányagödör mélyébe nyúlt, és sokkal nagyobb lánggal kezdett el égni a vártál – méghozzá a föld alatt.

A tűz szó szerint futótűzként terjedt a szénbánya termeiben, miközben az egészségre veszélyes szénmonoxidot juttatott a levegőbe, így a helyi bányákat mind be kellett zárni. Igyekeztek eloltani a tüzet, de minden próbálkozás kudarcba fulladt.

Ahogy teltek múltak az évek, a város talaja egyre melegedett, egyes helyeken már 480 fokot mértek, a legmagasabb talajmenti hőmérséklet pedig meghaladta a 732 fokot is. A mérgező füst idővel egyre több helyről tört fel, víznyelőkből, pincékből, a helyi lakosság az egészségügyi ellátóhelyekre sorra jelentkezett be különböző új egészségügyi problémákkal.

Jelenleg is folyamatosan ég a bánya Centralia alatt, és szakértők szerint akár még száz évig lángolhat, ha felügyelet nélkül marad. Különböző módszerekkel, izolálással, a talajtakaró javításával, hűtéssel próbálják csillapítani a tüzet a mai napig.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)

via