12 fotó és érdekesség Gaudí csodálatos Casa Batllójáról

Ha jártál már Barcelonában, akkor biztosan ácsorogtál a mágikus Casa Batlló előtt, fürkészve a hihetetlen organikus formákat, színeket, íveket. Az eredetileg 1877-ben épült, ám Antoni Gaudí által felújított és új értelmezést kapó épület a város egyik ékköve, az UNESCO világörökség része. A "Csontok házának" is szólítják, egyszerűen mesebeli!
 • Valójában nincs egyenes vonal a házban. Ez az állítás igaz a Casa Milára is.

 

 • A ház tulajdonosa, Josep Batlló vagyonos textilgyáros nem volt megelégedve az átlagos dizájnnal, valami egészen mást szeretett volna. Ekkoriban, 1904 tájékán Gaudí éppen csak hozzákezdett a Güell Park munkálataihoz, a 17 hektáros közpark még messze volt a kész állapotától. Batlló viszont látta ezt a folyamatban lévő munkát és lenyűgözték őt az addig elkészült részletek. Bízott a konvenciókon túlmutató gondolkodásban, amit Gaudí elétárt a ház tervei kapcsán. Teljes alkotói szabadságot kapott.
 • Népszerű elmélet, hogy a Szent György előtt tiszteleg, aki nem más, mint a város védőszentje. A Sárkányölő lovag legendája leginkább a tetőszerkezeről olvasható le, hiszen a cserepek tényleg egy sárkány bőrére emlékeztetnek, miközben a lovag kardja is megjelenik.
 • Mai napig üzemel az a fából készült lift, amit Gaudí a házba álmodott. A világ első liftjét Chicagóban helyezték üzembe, 1885-ben, 20 évvel később pedig az építészzseni sem tétlenkedett, tervezett egy ilyen emelőszerkezetet a Casa Batllóba.
 • A ház jelenlegi tulajdonosa a Bernet család — az övéké a Chupa Chups nyalókamárka is. Sokat köszönhet nekik a város, rengeteg erőforrást forgatnak a ház karbantartására.
 • Nem véletlenül hívják a “Csontok házának”. Balkonjai kifejezetten csontos kialakításúak és néhány tartópillér is azokra emlékeztet. A teljesen mesebeli, külön képzeletvilágot alkotó ház sok gyerek kedvence, gyakorta szokták barcelónai gyerekes programként emlegetni a csodálatos épületet. A legkisebbek fantáziája talán még jobban szárnyal egy ilyen épített örökség látványától. Igaz, a csontos kialakítással sok picinél éppen félelmet generál a ház látványa.
 • A háztömb amibe a Casa Batlló is tartozik, igazán eklektikus és nagyon híres “kompániát” alkot. Az Illa de la Discòrdia a 20. század nagy újítóinak remekműveit mutatja meg. Bármennyi időt el lehet tölteni kizárólag ennek a négy épületnek a tanulmányozásával, részletekbe menő elemzésével.
 • New York SoHo negyedében a XOCO 325 névre hallgató épület egyfajta 21. századi tisztelgés Gaud előtt: az ingatlan ugyanis szintén a csontos megoldással élt a homlokzata kialakításánál — akár a spanyol építészfenomén tette.
 • Nemcsak kívülről, de belülről is megismételhetetlen helyről beszélünk. Az art decót a szecesszió elemeivel és saját fanzátiavilágával vegyítő Gaudí odabent is maradandót alkotott a terek kialakításánál. Ráadásul átadáskor az összes bútor is az építész munkáját dícsérte.
 • Korához képest sokkal modernebb szellőzőrendszert tervezett a megújult házba, hogy a forró spanyol nyarak odabent elviselhetőek maradhassanak.
 • Gaudí nemcsak az organikus formákkal tisztelgett az anyatermészet előtt: nagy újrafelhasználó volt, mai szóval élve fenntartható módon alkotott, hiszen mozaikjai üvegtörmelékekből és kerámiahulladékból állnak.
 • Meglehet, hogy kívülről sárkánytestre emlékeztet a tető, de odabent inkább egy óriási cethal gyomrát formázza. Fantasztikusan élő ez a helyiség is.

Forrásaink voltak: casabatllo.es, thebettervacation.com, art-facts.com, fastcompany.com