Budapest titokzatos, rejtett tornyán még az átok sem fogott

A Budapest III. kerületében, az Aranyhegy csendes, kertvárosi környékén található Pogánytoronynál misztikusabb, különösebb és érdekesebb építmény kevés akad a városban.

A turáni átok legendája szerint a pogányokat üldöző, őket tűzzel-vassal irtó Szent István királyunkat és rajta keresztül a teljes népet megátkozták az ősi táltosok. Eszerint sosem lehet egységes a nemzet, mindig széthúzás osztja majd meg a magyarokat. Az egész természetesen csak legenda, ha végignézünk a történelmünkön, akkor mégiscsak úgy tűnik, lehet benne igazság. A turanisták által az 1930-as években emelt torony történetében is számos jelét fedezhetjük fel az átok hatásának – úgy is, hogy a torony még mindig áll, az építményt nem sikerült eltüntetni.

Kíváncsi vagy rá? Könnyű megközelíteni! 

Mehetünk az Árpád hídtól a 160-as busszal az Ürömhegyi lejtő megállóig vagy vonattal, a Nyugatiból Aranyhegyig, majd utána, mindkét esetben, egy 10-12 perces séta vár ránk végig felfelé, ami ugyan megerőltető, de a látvány minden fáradtságért kárpótol. Autóval is megközelíthető a Pogánytorony, akkor megússzuk leizzadás nélkül, és kerékpárral is visz oda út, bár az utolsó szakasz ebben az esetben kemény menet felfelé.

A hárs-hegyi homokkőből emelt Pogánytornyot Täubel Géza tervezte. Az építkezés 1934-ben indult meg, és 1935 nyarán adták át a hatszög alapú tornyot. Eredetileg 13 méter magas volt, a tetejét egy márványtömb foglalta el, melyen egy turul fürkészte a messzeséget. Körben csigalépcsőn lehetett felmenni egészen a madárszobor alatti teraszig, és minden emeleten szűk kis pihenőszobák kerültek kialakításra.

1956 után a telek (a toronnyal együtt) kézről kézre járt a tulajdonosok között, és igazából senki nem kezdett vele semmit. Az elhanyagolt telken álló magányos tornyot így jórészt már csak túrázók és időnként a magyarság páratlan ősi erejében hívő misztikusok keresik fel, akik apró, jelekkel megfestett köveket, kokárdát vagy rovásírással teleírt szövetdarabokat hagynak a helyszínen.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via