A szobor, aminek több ruhája van, mint Carrie Bradshaw-nak

Atomium, sör, gofri és a Manneken Pis — persze nem csak ebből áll Brüsszel, de fontos sarokpontoknak számítanak. A képzőművészet egyik igencsak humoros képviselőjéről, a pisilő kisfiú szobráról gyűjtöttünk össze néhány érdekességet.
  • Tervezője Jerome Duquesnoy volt és 1619-ben helyezték bele a belvárosi szökőkútba. Azonban a mai napon itt csurgató bronzszobor nem az eredeti, a jelenlegit 1965-ben telepítették ide, nyugdíjba küldve az eredetit, aki azóta a Grand Place Múzeumban várja a látogatóit.
  • Megjelenésekor, a 15. században ez a szökőkút városi kútként funkcionált és ivóvizet nyertek belőle.
  • Több bombázást is túlélt már, és annak ellenére, hogy maga a szobor sosem sérült meg így, a vízellátó rendszerét többször is szerelni kellett.
  • Több legenda is kering a szobor készítésének apropójáról. Az egyik leghumorosabb szerint a várost ellenség fenyegette, ahol csak tudtak lőport tároltak a pincékben. Egy kisfiú meglátott egy égő kanócot és mit tehetett mást, hát lepisilte és eloltotta — ez a hősies története. Él egy olyan legenda is, hogy ez a kisfiú nem más, mint III. Godfrey leuveni herceg, aki amolyan kabalaként óvta a harcosokat. Mózeskosarában egy öreg tölgyre akasztották és “feladatot” is kapott. Le kellett vizelnie az ellenség kobakját. A harmadik magyarázat pedig nem más, minthogy ez a kis szobor egy jó geg, a város, az ország humorérzékét hivatott szimbolizálni.
  • Több mint 1000 különböző szettje van. Bizony, bizony, a meztelen kisfiú időről időre ruhát ölt, melyeket a Brüsszelbe látogató főméltóságok szoktak a városnak és a pucér kisfiúnak. Carrie Bradshaw-t megszégyenító gardróbját a Musée de la Ville-ben találjuk, és hozzá kell tenni, hogy nagyon szigorú a táncrendje, komoly beosztásban vezetik, hogy mikor mit fog viselni. Az első ruháját még a 17. században kapta.
  • 1817-ben egy tolvaj ellopta és menekülés közben összetörte. 11 darabra hullott a szobor, de restaurátorok jóvoltából újjászületett. Egyébként 7 alkalommal is elmozdították már a helyéről.
  • Megannyi replikája létezik. Csak, hogy néhányat említsünk: Colmarban, Oszakában, Londonban, Monacóban.

Forrásaink voltak: artfacts.com, brussels.be