Borkultúra: 5 mesebeli borvidék, ami a világörökség része

Egy egész különleges utazásra invitálunk most benneteket!

Te tudod, milyen borvidékek szerepelnek az UNESCO listáján? Mi most bemutatunk 5 különlegeset, de annyit elöljáróban – és nem meglepő módon – elárulunk, hogy Franciaország magasan veri a mezőnyt a borkultúra terén.

Saint-Émilion, Franciaország

Az igazi borimádóknak nem kell bemutatni Saint- Émiliont. Tulajdonképpen 2000 éve ez maga a bor fővárosa, ahol a borbárok egymás hegyén-hátán találhatóak. Ha Franciaország ezen vidékén barangolsz, mindenképpen ízleld meg ennek a különleges borvidéknek a zamatát.

Loire-völgy, Franciaország

A Párizstól két órányira fekvő borvidéken elképesztően gyönyörű reneszánsz kori kastélyokkal találkozhatunk, amik az emberiség igazi aranykorát mutatják be. A teljes régióból még összesen 164 kisebb falu is felkerült az UNESCO listájára, szóval van miben gyönyörködni egy pohár bor mellett ezen a vidéken is.

Piedmont, Olaszország

Itt körülbelül az 5. század óta készül bor. A következő városok mind élvezik az UNESCO védelmét: Barolo, Castiglione Falletto Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello és Serralunga d’Alba, Barbaresco és Neive. Te hol kezdenéd a borok felfedezését?

Lavaux, Svájc

A Genfi-tótól 30 kilométerre fekvő területen hegyoldalba épült apró falvak színesítik az egyébként is lenyűgöző tájat. A 11. századtól bizonyíthatóan készül itt bor (a feltételezések szerint pedig a rómaiak óta).

Alto Douro, Portugália

Bő kétezer éve készül ezen a vidéken bor, a 18. század óta pedig ennek egyik különleges fajtája, a portói, a térség legfontosabb export cikke.

 

Szerencsések vagyunk, hiszen Magyarországon is van egy borvidék, ami bizony ott szerepel az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségéi között, mégpedig Tokaj! 

Tudod, mennyibe kerül a világ legdrágább bora?

A The Telegraph gyűjtötte össze nemrégiben a világ 10 legdrágább borát, ahol a lista élén a Domaine de la Romanée-Conti – Romanée-Conti Grand Cru – Burgundy bor áll közel 4 millió forintos árral. A második helyezett  – meglepő módon – egy német bor, az Egon Müller – Scharzhofberger Riesling – Trockenbeerenauslese – Mosel, ami 2,72 millió forintba kerül.

Még több szuper gasztró tartalom

Egyiptomban 5000 éves sörfőzdére bukkantak. Összegyűjtöttük a világ legdrágább ételeit, de mutatjuk a legbizarrabbakat is. És azt tudod, hogy mennyibe kerül a világ legdrágább pizzája vagy hogy készítheted el könnyedén a paellát? Kíváncsi vagy, milyen étkezési szokások vannak a világ körül? Olvass bele cikkünkbe!

(Nyitókép: unsplash, fotók: pixabay)