Betakartak egy gleccsert, hogy védjék a felmelegedéstől

Szövettakaróval védték nyáron a svédországi Helags gleccser egyes részeit.

Szövettakaróval védték nyáron a svédországi Helags gleccser egyes részeit a globális felmelegedéstől. Ezzel legalább 3,5 méternyi vastag jég elolvadását akadályozták meg – írja az MTI.

A globális felmelegedés hatására világszerte zsugorodnak a gleccserek. Svédország legmagasabb hegyén, a Kebnekaisén lévő gleccser például csak az elmúlt évben két métert veszített emiatt magasságából. A Helags gleccser az északi-sarkkörtől délre lévő legmagasabb hegy Svédországban. Szövettakarót először alkalmaztak ilyen módon Skandináviában.

„A gleccser egy kis részét gyapjúból és kukoricakeményítőből készült takaróval fedtük le, csak hogy lássuk, a normálishoz képest kicsit csökkenthetjük-e ezzel a jég és a hó olvadását.

A takaró végül 3,5-4 méternyi vastag jég olvadásától védte meg ezt a részt – mondta Erik Huss glaciológus és kommunikációs tanácsadó, a projekt egyik kezdeményezője.

A gleccserek a klímaváltozás legjobb mérőeszközei. „Pontosan megmutatják, hogyan változik a klíma és hogy mit tehetünk, hogy megvédjük a környezetet” – mondta Huss, aki reméli, hogy a tesztet meg tudják ismételni nagyobb területen is, mint a Helags 40 négyzetmétere és bevonhatnak gleccserkutatókat is a tudományosabb megközelítés érdekében.

A szövet készítőjével is tárgyalnak arról, hogy próbáljanak vékonyabb és ezáltal könnyebb szövetet készíteni. Huss elmondása szerint ez a nagyobb terület lefedése szempontjából kulcsfontosságú, mivel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a biológiailag lebomló anyagot kézi erővel viszik fel a hegyre.

A projekt kitalálói remélik, fel tudják hívni a társadalom figyelmét azokra a veszélyekre, melyek a gleccserek eltűnésével fognak együtt járni.

Először merészkedtek le a pokol kútjának mélyére. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)