Te szállítanád mások csomagját a buszon a környezetvédelemért? Bécs pont erre készül!

Bécsben a tömegközlekedés utasait is bevonnák a csomagszállításba, a cél pedig nagyon jó. Te benne lennél? 

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien utasait is bevonná az interneten rendelt csomagok szállításába, így 20 százalékkal lehetne csökkenteni a kiszállítással kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátását, közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája hétfőn.

A közlemény szerint a csomagot az indulási megállóban lévő csomagboxból vennék fel az utasok és az érkezési megállóban lévő boxba kézbesítenék. A Wiener Linien és a Frauenhofer Austria kutatóintézet megvalósíthatósági tanulmányt készített arról, hogy hajlandóak lennének-e az utasok a futárkodásra. A felmérésben több mint hatezren vettek részt és pozitívan fogadták az ötletet.

A legtöbben reggel hat és kilenc, illetve délután öt és este nyolc óra között vállalnák a futárkodást. Mivel csúcsidőben szállítanák a csomagokat, csak kisebb méretűeket tudnának magukkal vinni. A megkérdezettek nyolcvan százalékát nem érdekli, hogy mit szállít, háromnegyedük pedig elvárna némi ellentételezést a szolgálataiért. A Wiener Linien most azt vizsgálja, hogy mi lehetne a díjazás – írták.

A következő fázisban – nyár elején – már a gyakorlatban is kipróbálnák az ötletet, hogy teszteljék, milyen formában lehet a legjobban megvalósítani – írták a közleményben, megjegyezve, hogy tavaly 113 millió csomagot rendeltek interneten a bécsiek.

Szerintünk megfontolandó lenne Budapesten is, kíváncsiak vagyunk, hogy sül el a gyakorlatban!

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)