Bálnák otthona a világ harmadik legnagyobb örvénye

A legenda szerint egy boszorkány varázsolta, hogy megvédje Skóciát egy gonosz kalóztól.

Heves örvény kavarja a vizet a skót Jura és Scarba szigetek között, ami erős árapályáról és állóhullámairól híres. A megfelelő dagályhelyzetben kialakuló Corryvreckan-örvény a világ harmadik legnagyobb örvénye, épp olyan legendás, mint amilyen lenyűgöző.

Az örvényt legendák övezik. Az egyik szerint egy norvég hercegről kapta a nevét, aki egy skót hercegnő iránti szerelmét próbálta bizonyítani, miután apja azt a kockázatos feladatot adta neki, hogy három éjszakán át tartsa a csónakját az örvényben – írja az Atlas Obscura nyomán a Sokszínű vidék.

Egy másik legenda egy gonosz ír kalózról mesél, akinek a helyi tengeri boszorkány belelátott a szívébe, amikor hajója elhaladt mellette. A boszorkány megidézte az örvényt, hogy megvédje Skóciát a kalóz aljas útjaitól, és a végzetébe küldte.

Az örvény létezésének valódi oka kevésbé fantasztikus: az erős atlanti áramlatok és a szokatlan víz alatti domborzat különösen intenzív árapály-versenyt és örvényt idéznek elő. A víz felfelé kényszerül, amikor nekiütközik a sziklának, hatalmas, kavargó hullámokat okozva. Néha különösen viharos időben az örvény által keltett zaj több kilométer távolságból is hallható.

Bámulatos fotókon a Golden Gate. Ez a világ legbarátságtalanabb tava.