Videón a bálnák zseniálisan összehangolt zsákmányszerzése

A bálnák nem csak óriásiak, de módfelett intelligensek is. Az úgynevezett buborékhálós közös étkezésük egy összehangolt akció eredménye. Rengeteg heringet fogyasztanak egy ilyen "pecázás" alkalmával.

Csodálatos élőlények a bálnák, a velük való találkozás szinte felfoghatatlan természetben átélt élmény lehet — aki rajong értük, könnyekig hatódhat már egyetlen, 100 méterre látható farokúszó felvillanásától is, hát még, ha csoportosan több kedvencét látja, ahogy éppen nagy lakomát “ülnek”. Mert a hosszúszárnyú bálnák ilyet is csinálnak: összehangolt akció keretein belül közösen étkeznek, tonnányi heringből, látványosan és nagyon ügyesen. A testi adottságaik segítségükre vannak, hiszen ezek a barázdásbálnák amint kinyitják óriási szájukat, torkukkal együtt szinte egy végtelen befogadóképességű zsákká változik, ami egyszerre elnyelhet rengeteg zsákmányt.

Ezek a 40-50 tonnás vízi óriások sokat vándorolnak: télen szívesen időznek az egyenlítő környékén, míg a nyarakat a sarkvidékeken töltik, nagyobb társaságokkal, hiszen nem magányos állatok. A közösségi időtöltés nem csak az úszásban és a bálnák énekében merül ki, a zsákmányszerzés, étkezés is lehet csoportos tevékenység. Ráadásul fifikás, a fizika törvényeit kihasználó megoldással, amit már több alkalommal rögzítettek természetfilmesek és hajón dolgozók is.

A technikát buborékhálós vadászatnak hívják, ami gyakorlatilag annyit takar, hogy 8-10 bálna együtt cserkészi be kedvelt táplálékukat, a rajban úszó heringet. Azt, hogy észrevétlenül úsznak be a halraj alá, azt nem mondhatjuk, hiszen a maguk 14-18 méterével nem éppen láthatatlan lopakodók, de mégis úgy úsznak, hogy a kiszemelt halraj alá kerüljenek. Ekkor együtt, összehangoltan lélegeznek és óriási buborékos levegőoszlopokat eregetnek a víz alatt, amik a felszín felé törnek.

 

A heringek megzavarodnak, menekülni próbálnak a vízfelszín közelébe, sőt, ficánkolva ugrálva a levegőbe is. A bálnák ezt kihasználva pedig nagy sebességgel, szájukat kinyitva, torkukat a fent említett módon kitátva nyelik be az apró halakat. Egyetlen “falatra” a zsákszerű szájjal akár mázsányi heringet is összegyűjtve.

Több olyan fotót/videót látni, ahol az akció közben még a madarak is megjelennek, hiszen őket is felizgatja a heringek ugrálása. Pechükre vannak, akik a lakmározás helyett éppen a bálna torkában végzik, hiszen a cet ekkor nem válogat, nyeli a halakat és néha az albatroszokat is.

A bálnák taktikus halászata rendkívüli látvány, de ahogy az észlelésre sincs garancia… ez a manőver sokkal ritkább, mint mondjuk a kiugrás, amivel sűrűbben élnek a gigászi emlősök. A szintén lélegzetelállító eseményre már több magyarázatot is találtak a bálnakutatók.

Egyrészt, a vízből való kitörés lehet kommunikáció a kicsit távolabb úszó társak figyelmeztetésére, másrészt úgy tartják, egyféle tisztulási folyamat is, hiszen a bálnák testén sűrűn utaznak ártalmatlan, de idegesítő élősködők. Egy ilyen ugrással és becsapódással valószínűleg sok parazita távozik, ezzel pedig a bálna fellélegzik. Az orkák esetében például már találtak biztos magyarázatokat: nekik örömöt is jelent, mert gyakran a családjuk jelenlétében ugranak, viszont vadászat közben új persperspektívából figyelhetik meg a zsákmányt.

Forrásaink voltak: victoriawhalewatching.com, nanpa.org