Bakancslistára velük: 3 lenyűgöző vízesés Magyarországon

Bár a határok (egyelőre) zárva vannak, ez szerencsére nem azt jelenti, hogy ne mozdulhatnánk ki otthonról. Mutatunk három magyarországi vízesést, ahova érdemes ellátogatni.

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy

A szilvásváradi Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park egyik legfényesebb ékköve. A karsztforrások táplálta Szalajka-patak vízesése nagyjából tizenhét méter hosszan, tizennyolc mészkőteraszon zúdul alá, ezért úgy néz ki, mint egy szélben meglibbenő menyasszonyi fátyol. A Szalajka-völgy autóval kiválóan megközelíthető, Szilvásvárad felől végig táblák vezetnek a völgy bejáratánál elterülő parkolóig.

Ilona-völgyi vízesés, Mátra

Bár a lillafüredi az ország legmagasabb vízesése, a parádi Ilona-völgyi vízesés a legmagasabb természetes zuhatag. Az Ilona-patak vize egy függőleges sziklafal V-alakú hasadékából, tíz méteres magasságból, vékony sugárban zúdul alá. Autóval a parádi Szent István csevicekút melletti parkolóig lehet menni, onnantól gyalogosan, a majdnem végig az Ilona-patakot követő úton lehet eljutni a nagyjából két kilométerre található vízesésig.

Rám-szakadék

Ahhoz, hogy végigsétáljunk a Visegrádi-hegységben húzódó Rám-szakadékon egy kilométer hosszan, 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, helyenként magas, merőleges sziklafalak között. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak több helyen alakított ki zúgókat, vízeséseket. Ez Magyarország legnehezebben végigjárható túraútvonala, a mászást kihelyezett korlátok és létrák segítik. Viszont, ha egyszer ráveszitek magatokat, élményben nem lesz hiány.

+1: A Miskolchoz tartozó Lillafüreden zubog alá Magyarország legmagasabb mesterséges zuhataga. A vízesést a Szinva-patak táplálja, amely eredetileg a Hámori-tóba torkollott, ám a Palotaszálló 1927 és 1931 közötti építésekor vizét elterelték, és a függőkert teraszos sétányrendszerével együtt a vízesést is kialakították.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: orszagjaro.hu)