Fotó: Keats-Shelley Memorial House Facebook

Kizöldült a római Spanyol lépcső, nem tudunk betelni vele

Múlt héten szívmelengető látványra ébredtek azok, akik a római Spanyol lépcső közelében élnek/szállnak meg, továbbá a turisták, akik a kora reggeli órákban érkeztek a szeretett térre. Szokásos az azáleák kaspós telepítése április 21-re, ami a Róma születésnapja, de amikor így egyben látni a rengeteg zöldet a Piazza di Spagna közepén, az igazán látványos. 135 lépcsőfok, tavaszi zsongásban.

Sajnáljuk, hogy éppen nem Rómában ért a reggel…! Az örök város programjai, hangulatai egyrészt kihagyhatatlanok, másrészt pedig sosem fogynak el. Olaszország fővárosában csak egy szimpla séta is felérhet egy kulturális barangolással, hát még amikor olyan szépségekbe futunk, mint a múlt heti azálea-telepítés.

Valójában a Spanyol lépcső “felvirágoztatása” nem újdonság, hiszen minden évben így is készülnek Róma születésnapjára, ami április 21-én van. Ennek megfelelően április első hetében szokták a még zölden várakozó azáleákat a lépcsőkre szállítani, hogy a napsütésnek, elégséges csapadéknak köszönhetően a jeles napra már teljes virágszőnyeget alkossanak.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt sajnos nem virágzott ki a látványosság, de tavaly pótolták és idén is fehér-rózsaszín azáleák borítják majd.

A Francesco De Sanctis tervezte csaknem 300 éves lépcsőt mára sokkal jobban óvja a város, mint azelőtt. A turisták hada ugyanis nem kímélte, 2010 és 2019 között például jó pár sérülést is az ő kontójukra írtak fel. Ugyanis a 135 lépcsőfokon vonszoltak már nagyon sok bőröndöt, a pattogó műanyag kerekek pedig megtették a hatásukat. 2019-en hoztak rendeletet, hogy tilos a Spanyol lépcsőn ücsörögni, a vírus begyűrűzését megelőző idegenforgalmi csúcsévben pedig pénzbüntetést is kiszabtak az ezt megszegő emberekre.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spanish Steps (@spanishstepsrome)

Földjáró-tipp: Ha erre járunk, érdemes betérni a már 1896 óta itt üzemelő Babington’s Tea Room-ba, egy teára, ha mégis a lépcsők közelében pihennénk meg. Szakítván a klasszikus római hangulattal, ez bizony egy angol teaház, háborúkon átívelő, gazdag históriával.

Az azáleák tömegéről feltöltött képet a nevezetességhez közeli Keats-Shelley Memorial House töltötte fel a Facebookra.

Forrásaink voltak: babingtons.com,