Mintha egy bölcs öreg gondolkodna — az 1500 éves olívafa gondterhelt arca

Hallottál már az 1500 éves pugliai gondolkodó fáról?

Olaszországban, Taranto tartományban, Ginosában ismernek egy nevezetes, különleges olajfát, ami nemcsak kora miatt figyelemre méltó, de meghökkentő kinézete miatt is. Az ősi fát “a gondolkodó fának” hívják, mivel törzsének mintázata, göcsörtjei olybá tűnnek, mintha egy bölcs idős ember kicsit gondterhesen filozofálna éppen az élet dolgain, hosszú múltja fordulópontjain.

Sok a szkeptikus az olajfával kapcsolatban, hogy emberi kéz formálhatta pontosan ilyenre a “fafejű urat”, de lényegében, még, ha volt is némi rásegítés, önmagában is tisztelhető egy fa ezzel a hosszú életvonallal.

Bár az olajfáknál nem ritka az évezredes élettartam, a matuzsálemi példányokat külön jegyzik, ahogy ezt az olasz fát, vagy például a Kréta szigetén található vouvesi öreg olajfát, melynek pontos életkorát ugyan csak becsülni tudják, de inkább a 3000-4000 év környékét feltételezik. 2004-ben és 2008-ban az olimpiai játékokon erről a csodás növényről metszett ágakból készítettek koszorúkat (kotnios) a játékok, a fa és a sportolók iránti tisztelet kifejezéseképpen.

Az olajfák rendkívül reziliens növények, gyorsan és könnyedén alkalmazkodnak, jól bírják az aszályt, a sós levegőt, a párát is, de, ha pusztító bozóttüzekről van szó, abban sem feltétlenül pusztulnak el, tűz után is újra tudnak éledni.

Forrásaink voltak: viaggiando-italia.it, good.is