Az Etnán túl: a világ legaktívabb vulkánjai

Bármennyire is hihetetlen, napjainkban is rengetegen élnek potenciálisan aktív tűzhányók közelében.

Az izlandi Rejkyanes-félszigeten 800 év után március 19-én este vulkánkitörés indult, mintegy 30 kilométerre a fővárostól. Az esemény, amelyre a tudósok fel voltak készülve, nem jelent közvetlen veszélyt a környéken élőkre, ugyanakkor az már fennakadásokat okozhat, mert a vulkanikus működés hosszú hónapokig is eltart majd.

A bolygó legaktívabb vulkánjait nehéz lenne rangsorolni, a Kilauea mellett az Etna és a Piton de la Fournaise rendre szerepel a hasonló listákon, de számos további tűzhányót meg lehetne említeni.

Merapi

A Jáva szigetén található Merapi Indonézia legaktívabb vulkánja, ami a világ legveszélyesebb tűzhányói közé tartozik. 2010-ben október és december között emberek tízezreit kellett kitelepíteni a környező településekből, és a sorozatos kitörések következtében több mint 350-en hunytak el. A Merapi kifejezetten sűrűn lakott területen, Yogyakartától alig 28 kilométerre magasodik.

Mauna Loa

A Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban található Mauna Loát a világ legnagyobb aktív vulkánjának tartják. Első jól dokumentált kitörése 1843-ban következett be, és azóta 33-szor aktivizálódott az Egyesült Államok Földtani Intézete szerint. 1980-81-ben a lávafolyam egészen megközelítette Hilo városát, 1,7 kilométerre állt meg az öböltől.

Erta Ale

Az aktív Erta Ale Etiópia északi részén helyezkedik el, az Afar-medencében. Ez a világ legmélyebben fekvő vulkánja, benne állandó lávató található, ami az 1960-as évek óta folyamatos aktivitást mutat.

Mount Erebus

A Mount Erebus a világ legdélebben fekvő aktív vulkánja, az Antarktisz második legmagasabb, egyben legaktívabb tűzhányója. A csúcsán lévő lávató egyike a föld öt tartósan fennmaradó lávatavának. 1979. november 28-án egy új-zélandi, turistákat szállító repülőgép a hegyoldalnak ütközött, mind a 257 fedélzeten tartózkodó személy elhunyt.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Nyitókép: pixabay)